Buna, sunt Cami si iubesc mancarea! Si ea ma iubeste pe mine. Pentru ca se lipeste de mine in toate formele ei: de savurat, ori de salvat.
In dubla mea calitate de gurmanda convinsa si coordonator al unui proiect de combatut risipa alimentara (Foodwaste Combat Cluj-Napoca), am dat de cei mai frumosi oameni din cati pot fi in tara asta. Pentru ca cei ce iubesc mancarea, vin la pachet cu suflet bun si experiente frumoase de impartasit. Despre doua dintre aceste experiente va voi povesti si eu in urmatoarele randuri.
Ambele sunt despre educatia si schimbarea prin mancare, una din cele mai puternice forme de facut bine lumii asteia.
Incep cu Food Culture Festival al celor din Sibiu, ce a avut loc la jumatatea lui august. Care, pentru mine, a fost copilul ditamai festivalului ce i-a urmat apoi in Italia – Terra Madre salone del Gusto 2018. Dar sa le luam pe rand, da?

Asociatia asta a facut multe in Sibiu si imprejurimi, dar printre ele si fabulosul Food Culture Festival. Adica, un festival la care te duci cu stomacul, creierul si sufletul pregatite de minuni! Un festival care-i totodata despre cultura gastronomica, despre producatori locali, despre calitate, despre impactul mancarii in vietile tuturor.
Intre noi fie vorba, eu m-am cam autoinvitat la ei in festival, impreuna cu o parte din echipa Food Waste Combat si nu regret nimic! La randul lor, au fost de nota zece la organizare, tratarea oaspetilor si la desfasurarea evenimentelor.
Ochii caselor sibiene au vazut la Food Culture Festival o sarbatoare minunata in 14-16 septembrie, cu bucatari de prin toata tara, curiosi, gurmanzi, firme din Horeca si cate si mai cate. Plus revelatii o mie. Eu am apucat sa prind o cina creativa in stilul ZeroWaste si unul din brunch-uri, la Nucet.
Si sa va zic cum fu: la Cina Zero Waste preparata de Bebe la Syndicat Gourmet, noi am fost un soi de Iris in deschidere la un concert AC/DC.
Am pus participantii la cina in fata unui pesto fabulos din crutoane si frunze de morcov, preparat impreuna cu cei de la Thermomix si servit in farfuriile Biotrem. Si apoi a inceput frumusetea: un om de o modestie si o caldura rara, Ioan Bebeselea, ne-a pregatit risotto din pasat, tocana din mate de oaie cu sosuri divine, o budinca de paine si cacao calda cu firmituri de paine uscata.
E ok sa fiti sceptici si, la extreme, nitel ingretosati. Dar n-a fost cazul – mancarea asta a avut darul de a ne incanta privirea, pentru ca arata excelent si de a ne transporta direct in copilarie cu cacao aia minunata! Si mai ales, de a ne reaminti sa fim creativi, curiosi si curajosi cu hrana noastra.
Sunt atat de multe alimente pe care le aruncam sau nu stim cum sa le preparam, incat nu mi-ar ajunge un blog sa le enumar. Bebe a facut o treaba excelenta demonstrandu-ne practic aceste idei. Sa nu mai vorbim de atmosfera placuta si familiara de la Syndicat Gourmet, unde sigur voi mai ajunge curand!
Din pacate, ale mele poze, facute cu tremur de emotie si ameteala de vin bun, nu fac cinste preparatelor. Dar va trebui sa ma credeti pe cuvant cand va zic ca a fost totul desavarsit!
Si sub impresia retetelor creative si redescoperirii unor traditii, m-am dus la brunch-ul de la ferma bio din Nucet, unde… oare cum sa incep? Unde am primit propriul pahar de la Stycle din sticle de bere transformate, unde legumele din ferma din curte au facut o bunatate de mancare, unde am dat de dulceata delicioasa de dovlecel, unde crema de fasole frecata a batut orice humus de prin alte tari, unde am mancat drob de vinete, un sos de ardei si rosii grozav, unde stateai la masa in curte si in fata ta era o priveliste mirifica. De la peisaj, dar mai ales de la oamenii de acolo.
Unde, impreuna cu Alternative, le-am spus oamenilor despre impactul risipei asupra mediului, despre cat de mult conteaza alegerile noastre zilnice, despre testat mancaruri noi (popcornul din conopida si chipsuri din coji de cartofi). Si toti participantii au avut o reactie pozitiva!
Sa va mai zic? Ca as putea sa continui la nesfarsit cu detaliile ce au facut acel eveniment unul ce-ti umple sufletul. Si burdihanul, asta-i clar! Dar mai bine las cateva poze aici jos.
Cam asta a fost ce-am trait eu la Food Culture Festival. Dar sa stiti ca nu-s astea ultimele evenimente gastronomice din Sibiu. Orasul care cred eu ca detine recordul la festivaluri de cultura (erau doar trei in paralel in 14-16 septembrie), are un calendar al evenimentelor gastronomice pe tot anul. Si mai sunt destule pana in decembrie, urmariti-i doar pe cei de la My Transylvania.
Noi, la Cluj, trebuie sa ne apucam de treaba, ca ar fi destule de facut. Si la Sibiu, dar si la noi, ramane valid principiul Slow Food al descoperirii produselor si bucatariei locale. Si un alt principiu pe care ambele evenimente de care va zic, l-au scos la inaintare: viitorul ni-l cream prin educatie, educatia despre hrana noastra. Future through education!
La final de festival, un alt om care sta bine de tot si cu pasiunea si cu modestia- Horia Simon, mi-a reamintit despre cum gateau stramosii nostri la foc deschis, in vase de fonta si folosind o doza sanatoasa de untura. Desi, rupta dupa weekend-ul plin, am ajuns acasa fericita, de stateau sa puste endorfinele din mine. Si-am intors toata bucataria pe dos ca sa-mi fac ceva bun. Un amestec paradoxal de cheesecake gourmet si un ghiveci de resturi de prin frigider trase in untura, in fonta si pe o ingrata plita electrica.
Nu pot sa va descriu sentimentul cu care mi-am incheiat ziua! De inefabilul asta e capabila mancarea buna care aduce oamenii faini impreuna! Pentru experiente similare, cautati evenimentele gastronomice din jurul vostru si creati-va si voi ocazii ca astea. Iubiti mancarea si redescoperiti-o! Hai, curaj!
Hai si tu la urmatorul eveniment organizat de Asociatia My Transilvania: Brunch Transilvania Nord
Citeste si articolele:
17 idei simple pentru a limita risipa alimentara
Cum pastrezi corect alimentele in frigider
Text&foto: Cami Gui (Foodwaste Combat Cluj-Napoca)