Asta este, pe buna dreptate, unul dintre cele mai populare condimente.  Mentionat adesea pentru extraordinarele lui proprietati medicinale, se spune ca turmericul este un adevarat elixir, grozav in prevenirea bolilor grave si chiar in tamaduirea lor.

Bogat in antioxidanti si alte substante active (fier, magneziu, vitamina B6, fibre si potasiu), turmericul pudra, asa cum il intalnim adesea, provine din radacina Curcuma longa, cu scoarta maronie si mez portocaliu. Daca nu l-ati vazut in starea lui proaspata, vi-l prezint mai jos.

Turmericul a fost folosit multa vreme in medicina chineza si indiana ca un puternic antiinflamator. I se spune si sofranul indian gratie culorii de un portocaliu intens ce vine de la pigmentul curcumina – folosit pe langa proprietatile medicinale si ca vopsea pentru textile.

In bucatarie (caci aici este terenul nostru de joaca) turmericul este folosit ca pudra. Insa ai grija ca nu toate pudrele sunt „pure”. Poti folosi pudra de turmeric intr-o salata de oua, orez brun, mancare de linte, mancare de conopida, curry-uri, in sosuri si dressing-uri. Le va da o aroma intensa si o culoare placuta.

Sigur, daca faci rost de el in stare proaspata (am adus si in Bacania Veche) iti poti face propria pudra (fiert, uscat, macinat) Ar fi indicat sa folosesti niste manusi atunci cand manevrezi radacina de turmeric pentru ca petele sunt destul de incapatanate.

Un strop de radacina proaspata de turmeric, razuita, poate fi folosita si ca ingredient in smoothie-uri (mai ales pentru a le intensifica culoarea si aroma) – este grozav in combinatie cu mango, in laptele de aur sau laptele de turmeric – un remediu pentru raceli si astm, in piureuri sau supe crema – in special de morcovi sau de conopida.

Citeste si articolul despre Galangal

Text: Raluca Constantin