Quiche este o delicioasa tarta sarata. Daca ai ajuns in Franta (sau la noi, in Bacania Veche sau in bistro Bacania Veche the Charity Shop), cu siguranta ai gustat-o macar o data.

Desi este considerat a fi un preparat clasic frantuzesc, quiche-ul (o delicioasa tarta sarata) s-a nascut in Germania, in regiunea Lothringen care mai apoi (in 1766) a fost anexata Frantei devenind Lorraine.

Denumirea provine din germana, de la „kuchen” care inseamna „prajitura” sau „tarta” si a fost mentionata pentru prima data ca atare in 1605, la Nancy.

Prin secolul XVI, preparatul era sub forma de placinta cu blat din aluat de paine si umplutura de ou, smantana si sunca afumata. Se numea „féouse”. Treptat, blatul din paine s-a transformat intr-un aluat fraged de patiserie sau chiar in foitaj.

La origini, exista o singura reteta – Quiche Lorraine (cu oua, smantana, lapte si sunca afumata, piper si nucsoara). De aici s-au dezvoltat variatiuni: cu branza – „vosgienne” sau cu ceapa prajita – „alsacienne”, cu spanac – „florentine”, cu rosii – „provencale” si multe altele.

Pentru conservarea retetei traditionale exista chiar si un sindicat – Le Syndicat National de Défense et de Promotion de l’Authentique Quiche Lorraine (SNDPAQL) – care refuza sa recunoasca toate celelalte variatiuni aparute pe care le numeste „tarta sarata”(si nu „quiche”).

Quiche-ul a devenit popular (intr-o varianta cu peste) in Anglia dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si in SUA in timpul anilor ’50.

Astazi, aceasta tarta grozava este o mancare satioasa pe care o poti servi calda sau rece, ca gustare dar si ca fel principal la pranz sau la cina, langa o salata verde.

Daca vrei sa pregatesti si tu un quiche, partea cea mai frumoasa este ca te poti juca cu ingredientele si poti face o gramada de combinatii. In plus, quiche-ul poate fi un bun prilej sa gatesti cu ce ai prin frigider si sa nu risipesti. Daca nu mananci carne, poti face un quiche cu spanac si branza, sau cu dovlecei si branza de capra, cu mazare, cu ardei copti, cu ciuperci ori cu praz. Daca-ti place pestele, poti face un quiche cu somon sau cu ton.

Daca nu te incumeti sa faci acasa un quiche, te asteptam la noi in bistro sau in pravalie. Facem aproape zilnic quiche cu rosii uscate si branza, cu ciuperci, cu ardei, sparanghel, cu somon si dovlecei sau (cand e sezonul leurdeiquiche cu branza de capra si leurda <–- reteta 🙂

Aici gasesti si doua retete frantuzesti autentice: Quiche Lorraine si Pissaladière

Surse info: ruesavoir.com, foodreference.com, La Rousse Gastronomique, Wiki