Poate ca francezii, italienii ori elvetienii sunt regii branzeturilor, insa nici noi nu stam rau la capitolul branzeturi. Ba chiar am descoperit unele care ne-au sucit mintile (o sa radeti, dar cine a plecat la Paris cu branza de Mesedorf in bagaj?!) si le-am adus in pravalia din Barbu Vacarescu 49.
Si pentru ca tot am amintit de Mesedorf, va povestim mai multe despre ei in cele ce urmeaza.
Apoi, le luam una cate una, pe judete, sa va facem cunostinta cu branzeturile romanesti artizanale pe care le gasiti in vitrina bacaniei.
Nu ne sfiim sa spunem chiar ca suntem hub de branzeturi artizanale – in hora branzeturilor romanesti avem nu mai putin de 10 mici producatori de branzeturi de soi. Si inca mai e destul loc, asa ca munca noastra de selectie continua 🙂
Mesendorf 65 – linistea care da nastere pasiunilor si branzeturilor de top, langa BRASOV
Adrian si Oana Udrea au creat un proiect de suflet in inima Transilvaniei, in satul Mesendorf, unde s-au mutat din 2018. Si chiar in octombrie 2018 au aparut si primele roti de branza maturata, din lapte crud sub brandul Brânza Maturată de la Mesendorf.
Laptele provine de la ferma unei familii din sat iar atelierul de branza este chiar acolo, „on the spot” la ferma. Ce inseamna asta? Ca lantul este cat se poate de scurt si sanatos. Laptele proaspat muls dimineata este folosit imediat pentru producerea branzei iar metoda de productie este cea a branzeturilor traditionale alpine (lapte crud, cheag si sare)
Ce minuni ies din atelier, nu va putem descrie cu vorbe, ci trebuie musai gustate la noi in pravalie!
Va spunem doar atat: branzeturile sunt maturate in pivnita trei, sase luni sau mai mult de un an. In functie de sezon, se produc si variante cu leurda, trufe negre, cepsoara, negrilica, visine, maturata in vin sau in bere bruna.
Ca tot ce-i bun, branzeturile de Mesendorf sunt rare – 250 de kg de branza pe luna ies din atelier, iar o buna parte din productie este destinata punctului gastronomic local Mesendorf 65 care atrage multi turisti in zona. Asa ca atunci cand prindeti branza asta la noi, nu o ratati!
Arkäse branzeturi maturate de la COVASNA
Arkäse este un mic atelier de branzeturi detinut de antreprenori locali – familia Rétyi din satul Arcus din judetul Covasna, la 3 km de Sfantu Gheorghe. Construit din dorinta de a produce branzeturi din lapte proaspat local, cu tehnologie elvetiana, atelierul de la Arkase foloseste materie prima din ferma proprie. Aproximativ 200 de vaci asigura in jur de 7.000 de litri de lapte zilnic pentru a produce minunatii maturate minimum 4 luni: Tilsit, Raclette, Arkenzeller, Trappista.
Timpul maturarii dezvaluie cu adevarat gustul si caracterul branzei si-ti ofera o experienta gastronomica speciala. Gasesti branzeturile Arkase la noi in pravalie.
Baier Lactate din Transilvania de la MURES
Hans Werner Baier, nascut si crescut in Sighisoara, plecat in Germania si intors dupa 24 de ani, face o treaba grozava impreuna cu familia sa la Ferma de Capre si Fabrica de Lactate de Capra.
Din lapte de la caprite crescute pe valea Tarnavei, familia Baier din Sighisoara pregateste la mica fabricuta produse sanatoase si gustoase: branza maturata cu nuca/cu trufe, cas proaspat de capra – simplu sau cu mirodenii (chimen, praz, oregano, marar) ori temelea de capra in saramura.
Pe toate le gasesti la noi in pravalie sau le poti comanda online.
Telemea de la SIBIU, produs IGP
Pe 16 octombrie 2019, Telemeaua de Sibiu a devenit cel de-al saptelea produs romanesc cu Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivel european. Ce inseamna IGP si DOP
Este realizata dupa o reteta traditionala din lapte de oaie care provine doar de la animale crescute in arealul geografic al judetului Sibiu.
Productia de TELEMEA DE SIBIU (IGP) este controlata de Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu (Telemea de Sibiu-Oficial) si este permisa doar pentru 10 producatori locali din Sibiu – care fac parte din Asociatie.
Ca orice produs de exceptie, telemeaua de Sibiu este falsificata cu orice ocazie. Pentru a fi siguri de autenticitatea produsului, cautati sa cumparati doar produse cu ambalaj original si holograma.
Pentru ca recunoastem si apreciem calitatea produselor autentice, am adus de curand Telemeaua de Sibiu si in Bacania Veche. Stocul a fost redus insa promitem ca vom mai aduce.
Zada – branza cinstita de la SUCEAVA
Cristina si Florentin Dumitrescu, absolventi ai Facultatii de Industrii Alimentare din Galati au pus la cale productia de branzeturi Zada inca din 1994.
De la ei aducem constant Cascaval Horodnic, Cascaval cu lapte de oaie, Cascaval cu lapte de capra dar si specialitati: cascaval cu schinduf, ierburi, cimbru.
Taranii Dobrogeni – branza de la capritele din DOBROGEA
Din nevoia de a pune in legatura doritorii de produse locale si de hrana sanatoasa si micii producatori si fermieri, a aparut Asociatia Taranii Dobrogeni. Infiintata in 2016, organizatia a fost una dintre primele care au sprijinit economia rurala si traditiile romanesti.
De la Taranii Dobrogeni primim saptamanal in pravalie Telemea (proaspata si maturata) de capra.
Branzeturi de la Origini, din PRAHOVA
Branzeturile de la Origini sunt pregatite artizanal din lapte de la vacile, oile, caprele crescute cu lucerna si furaje naturale la Ferma lui Tane, Floresti, Prahova, intr-un fost CAP pe care proprietarii l-au facut usor-usor functional.
De la Origini, la noi in pravalie avem frecvent Cascaval de oi, Cascaval de capra, Urda cu marar si Cascavea de Talea.
NarCheese – Branzeturi maturate de la CLUJ
Artizanul Narcis Pintea de la Atelierul de branza NarCheese din satul Cornesti, comuna Garbau, Cluj, a inceput sa produca branzeturi maturate dupa ce a studiat la Scoala Agricola din Elvetia si a obtinut prima branza provenita din laptele ecologic de la Ferma Fratii Pintea.
Acum, la Atelierul de branza NarCheese stau la maturat minunate roti de Raclette si Tomme iar in planurile de viitor sunt Brie, Gruyere si Gorgonzola.
In 2022, Atelierul de branza NarCheese a participat la Festivalul Racl’Aggetes, un festival al celor mai bune branzeturi din Elvetia, alaturi de 8 fromageri elvetieni.
Timian – branzeturi maturate din lapte de capra din HARGHITA
In apropiere de Miercurea Ciuc, familia Becze-Máthé produce branzeturi maturate, din lapte de la capre si oi hranite doar cu iarba proaspata si fan de pe pasunile alpine harghitene.
Branzeturile Timian sunt facute doar din lapte proaspat, pasteurizat, iar procesul de productie are la bază prelucrarea manuala.
Dupa o specializare in Franta, in portofoliul Timian a aparut faimoasa branza Camembert (produsa cu lapte local) dar si alte branzeturi gourmet cu ardei iute, cu ierburi de Provence, cu trufe.
Telemea din lapte de bivolita de la SIBIU
O telemea cremoasa, din lapte de bivolita, vine la noi in pravalie tocmai de la Cartisoara, de la ferma „Complex Turistic Transfagarasan” a lui Mihai Marinescu.
In Tara Fagarasului cresterea bivolilor este o traditie ce se pastreaza iar bivolitele nu sunt foarte diferite de vacile de lapte. Cantitatea de lapte pe care o dau este insă mult mai mica, dar de calitate superioara. Si asta se poate constata simplu, la prima degustare a branzei.
Nucet – bunatati manastiresti din DAMBOVITA
Branzeturile Nucet sunt produse in fabrica Erbalact – o investitie greenfield infiintata in 2013. Toate produsele au la baza doar lapte produs in ferma proprie Nucet, ferma care functioneaza in aceeasi locatie cu fabrica Erbalact.
De unde „bunatati manastiresti?” – inspiratia si retetele vin de la manastirea Nucet, din vecinatatea fabricii. De la Nucet aducem in pravalie de multa vreme Cascaval Rucar si Cascaval Bun-Bun.