De ziua nationala a Frantei sarbatorim cu retete frantuzesti. La Sanatatea in Bucate vine Chef Andrei Tamas, cu doua retete autentice, doua tarte sarate: Quiche Lorraine – o reteta traditionala din zona de nord a Frantei si Pissaladière- o reteta din sudul Frantei, cu ansoa si multa ceapa. La Quiche Lorraine vom avea un aluat fraged iar la Pissaladière vom folosi un aluat dospit.

Citeste si: Quiche, o reteta veche, combinatii mereu noi 

Pissaladière

  • 50 ml ulei de masline
  • faina
  • drojdie
  • 1,5 kg ceapa
  • 10 gr zahar
  • 30 gr ansoa
  • cimbru
  • masline
  • rosii cherry

Pregatim un aluat simplu din faina, drojdie, ulei de masline. Framantam si lasam sa creasca ~45 de minute la temperatura camerei.

Ceapa se taie solzisori si se caleste in unt cu niste ramurele de cimbru. Se intinde in strat gros peste foaia de aluat. Deasupra asezam jumatati de rosii cherry si fileuri de ansoa si trimitem la cuptor sa se rumeneasca.

Quiche Lorraine 

Umplutura:

  • 350 gr bacon
  • 350 gr ceapa
  • 100 gr branza Comté
  • 4 oua
  • 100 ml lapte
  • 100 gr smantana fermentata
  • nucsoara

Pentru aluat:

  • 200 gr faina
  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • apa
  • sare

quiche lorraine

Faina se framanta cu untul, un ou intreg si putina sare. Adaugam si o lingura de apa rece pentru a obtine un aluat elastic, apoi dam aluatul la rece. Ceapa se marunteste si se caleste in unt.  Baconul se taie cubulete si se rumeneste usor in unt si se amesteca cu ceapa. Smantana cu ou, sare, piper, nucsoara se amesteca intr-un bol. Branza Comté se razuieste.

Se intinde o foaie subtire de aluat care se aseaza intr-o forma ceramica de tarta. Adaugam umplutura apoi presaram branza Comté. Deasupra turnam amestecul lichid si razuim nucsoara. Trimitem quiche-ul la cuptor pentru 45 de minute, la 150 grade.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 9 iulie 2017: Quiche Lorraine | Pissaladiere