Ne pregatim pentru Craciun cu doua retete de sarbatoare: lebar de casa si prajitura de Craciun.
Reteta de lebar pregatita astazi de Marius Tudosiei este o reteta veche romaneasca, din zona Buzaului, pe baza de organe de porc. O gasim in diverse variante si in bucataria Franceza (boudin) sau in cea britanica (black pudding). In nordul tarii, la Dersca, lebarul se regaseste in varianta cu orez si se numeste chisca.
Prajitura de Craciun este extrem de aromata si insiropata cu coniac, bourbon sau alta bautura usor licoroasa. Este minunata si dupa cateva zile cand va fi umeda si inmiresmata.
Prajitura de Craciun
Ingrediente:
- coji de portocale confiate
- coniac
- stafide
- migdale
- merisoare
- caju
- 2 pastai de vanilie
- 250 gr unt
- 2-3 linguri de melasa de curmale
- 250 gr zahar brun
- 4 oua
- 250 gr faina
- praf de copt
Cojile de portocala se caramelizeaza si se flambeaza cu putin coniac. Fructele uscate si nucile se pun si ele in tigaie peste coniacul cu coaja de portocala. Se mai adauga coniac peste ele si se lasa la fiert cu doua bete de vanilie. Se adauga si untul in tigaie, sa se topeasca peste fructele in coniac, apoi se adauga melasa de curmale si zaharul brun si se lasa sa scada pe foc. Amestecul se da apoi la rece.
Intr-un bol se bat ouale cu semintele din batonul de vanilie. Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Cateva cuisoare, un anason stelat si putina scortisoara se maruntesc intr-un mojar apoi se trec printr-o sita si se pun peste galbenusuri. In acelasi bol se toarna si amestecul cu fructe uscate si se amesteca. Se adauga si faina si se amesteca pana ce se omogenizeaza.
Compozitia obtinuta se pune intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Dupa ce se scoate din cuptor se toarna peste prajitura un pahar de bourbon.
Incearca si: 5 retete pentru masa de Craciun. Simplu si bun!
Lebar de casa
Ingrediente:
- ficat de porc
- inima
- rinichi
- limba
- carne de porc
- foi de dafin
- usturoi
- ienibahar
- intestine de porc
- ceapa
- sare
- piper
Intestinele se pun in apa calduta ca sa se desareze. Organele se pun la fiert impreuna cu ceapa, mirodeniile si putina sare. Dupa ce s-au fiert, organele se dau prin masina de tocat. Zeama in care au fiert organele nu se arunca, se strecoara. In aceeasi zeama se va fierbe lebarul.
Putin din zeama in care s-au fiert se adauga peste tocatura care se framanta si se asezoneaza cu sare si piper apoi se introduce intestinele pregatite.
Lebarul se pune la fiert apoi se lasa sa stea la zvantat.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 17 decembrie 2016 | Lebar | Prajitura de Craciun