Iarba grasa se mai numeste pe la noi si grasita, iarba porcului sau pita porcului. Este o planta cu tulpina carnoasa, cilindrica si frunze suculente, cu gust acrisor.
In ciuda numelui care nu-i face musai onoare, iarba grasa e o super-buruiana. Proprietatile ei vindecatoare sunt cunoscute inca din vechime cand Hippocrate a descoperit foarte multe utilizari medicinale ale acestei plante. Printre altele, super-buruiana asta se foloseste sub forma de infuzie pentru a trata durerile de stomac, diabetul, viermii intestinali, bolile de rinichi, migrenele, conjunctivita, tulburarile de somn sau litiaza renala. In medicina chineza iarba grasa era folosita pentru tratarea artritei si a paraliziilor.
Iarba grasa este o sursa sigura si eficienta de omega 3, calciu, magneziu, potasiu, triptofan, fenilalanina, toate cunoscute pentru capacitatea lor de a combate starile depresive.
Intalnita in bucatarie sub denumirea de „portulac”, iarba grasa se consuma cruda, in salate sau poate fi sotata cu putin unt, poate fi ingredient in supe racoritoare precum gazpacho. Frunzele carnoase au un gust astringent, fresh, sunt crocante si suculente. Fiind acrisoare poti folosi frunzele de iarba grasa in orice preparat caruia vrei sa-i dai savoare si o nota de prospetime.
Ba chiar o poti transforma si in sos acrisor. Ai nevoie de un blender, frunze de iarba grasa, suc de lamaie, ulei de masline si putina sare. Poti adauga si iaurt. Dupa acelasi model, poti arunca in blender ulei de masline, un catel de usturoi, suc de lamaie, parmezan si migdale sau caju. Vei obtine un pesto grozav.