Cartoful a inceput sa fie cultivat la noi in zorii secolului al XIX-lea, mai intai in Transilvania, apoi s-a raspandit si in Tara Romaneasca si Moldova.
Totusi, prima atestare documetara dateaza din anul 1769, cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) emit o circulara privind cultura cartofului deoarece unii localnici se opuneau cultivarii acestei plante (sursa Wikipedia)
In Romania exista in prezent in jur de 25 de soiuri de cartof, unele create la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din Targu Secuiesc, Brasov sau Miercurea-Ciuc. E drept, mult mai putine soiuri sunt in circulatia de masa.
Popularitatea cartofului se traduce si in variantele regionale folosite.
Te lasam sa descoperi mai jos cateva denumiri folosite si astazi in unele zone din tara, pentru acest ingredient omniprezent in farfurii:
barabulă in Transilvania
barabúșcă
crumpi in Banat
corompei in Maramures
colompíră
bulugheană
curulă
picioci
erdăpane
fidireie
hadaburcă
goață
grumbă
piceucă
bobâlcă
coroabă
baraboi
bigură
măgherușcă
napci
pere
Cu atatea nume, avem si retete pe masura. Gasesti mai jos si unele pe care poate nu le-ai incercat pana acum:
Supa Vichyssoise cu cartofi copti
Salata nemteasca de cartofi cu scrumbie de Dunare afumata