Cartoful a inceput sa fie cultivat la noi in zorii secolului al XIX-lea, mai intai in Transilvania, apoi s-a raspandit si in Tara Romaneasca si Moldova.

Totusi, prima atestare documetara dateaza din anul 1769, cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) emit o circulara privind cultura cartofului deoarece unii localnici se opuneau cultivarii acestei plante (sursa Wikipedia)

In Romania exista in prezent in jur de 25 de soiuri de cartof, unele create la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din Targu Secuiesc, Brasov sau Miercurea-Ciuc. E drept, mult mai putine soiuri sunt in circulatia de masa.

Popularitatea cartofului se traduce si in variantele regionale folosite.

Te lasam sa descoperi mai jos cateva denumiri folosite si astazi in unele zone din tara, pentru acest ingredient omniprezent in farfurii:

barabu  in Transilvania

barabúșcă 

crumpi in Banat

corompei in Maramures

colompíră 

bulughea

curulă

picioci

erdăpane

fidireie

hadaburcă

goață

grumbă

piceucă

bobâlcă

coroabă

baraboi

bigură

măgheruș

napci 

pere 

Cu atatea nume, avem si retete pe masura. Gasesti mai jos si unele pe care poate nu le-ai incercat pana acum:

Supa Vichyssoise cu cartofi copti

Salata nemteasca de cartofi cu scrumbie de Dunare afumata

Biscuiti sarati din cartofi 

Cartofi Dauphinoise

Ciorba de cartofi cu lapte batut

Mancare de cartofi