Momordica Charantya sau castravetele amar este cunoscut si sub denumirea de „insulina vegetala” pentru ca scade nivelul glicemic si stimuleaza productia de insulina. Prin urmare, nutritionistii recomanda consumul lui in tratamentul diabetului zaharat.

Il vei mai intalni si sub denumirea de pepene amar, karela sau goya.

Leguma este specifica zonei asiatice insa s-a acomodat perfect climatului de la noi. In plus, cultura s-a dovedit a fi una profitabila pentru fermierii romani, castravetele amar fiind la mare cautare pe piata produselor farmaceutice.

Momordica Charantya este ingredientul de baza pentru pastile sau ceaiuri folosite in tratamentul diabetului zaharat.

Daca te intrebi cat de amar e un castravete amar, afla ca nu e prea placut de consumat ca atare pentru ca amareala lui o intrece pe cea a pelinului, insa in combinatie cu alte ingrediente, il poti chiar indragi. Mai ales cand stii cat e de sanatos.

In compozitia castravetelui amar sa se regasesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E si K si minerale precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc.

Castravetele amar are proprietati remineralizante, antivirale, antiparazitare si antibiotice. In plus, este un un tonic natural, creste apetitul, avand si un usor efect laxativ.

Cum folosesti castravetele amar?

  • crud, curatat de coaja si taiat felii, cu miere
  • semintele se pot macina si presara in salata
  • zeama lui poate deveni un dressing pentru salate: castravetele amar se curata de coaja si se stoarce. Zeama se amesteca cu suc de lamaie, ulei de masline si putina sare.
  • il poti folosi in sucuri, in diverse combinatii. Iata un exemplu: 1/2 castravete amar, 1/2 castravete, 1 mar verde, 1 tija de telina, zeama de lamaie

Surse info: vegis.ro, stirile protv.ro, producator de castravete amar

Citeste si despre: Barba Caprei sau Salsifi