Microgreens Romania este primul producator local de microplante din tara. Totul a inceput in 2013, la ferma din Gorgota-Prahova, ca afacere de familie, pusa pe picioare de Cristian Tudor.
Cristian absolvise Facultatea de Horticultura si, in timp ce cauta informatii pentru firma la care se angajase, a descoperit pe un portal din Florida un articol despre microgreens. Dupa putina documentare, a inceput sa cultive microplante pe balconul locuintei din Drumul Taberei, apoi s-a extins.
Acum, peste 100 de restaurante din Romania folosesc pentru plating sau pentru gatit microplantele si florile comestibile cultivate de Microgreens.

Urmareste interviul cu Cristian Tudor pe canalul de YouTube Marius Tudosiei
Microplantele sunt plante tinere, comestibile, incadrate deja in categoria de superfood datorita continutului ridicat de vitamine si minerale.
Vlastarii (un alt nume sub care sunt cunoscute Microgreens) sunt plante aflate in primul stadiu de dezvoltare (tulpina si primele doua frunze) si sunt adevarate bombe nutritive, caci contin de 50 de ori mai multi nutrienti decat plantele mature. In plus, gustul si aroma sunt mult mai intense decat in cazul plantelor mature, ceea ce le face ideale pentru a fi folosite in bucatarie.
Nu, microplantele nu sunt germeni! Diferenta intre microplante si germeni este uriasa.
Germenii sunt crescuti rapid, in conditii de umiditate extrema, intuneric si caldura, din seminte tinute in recipiente inchise, inghesuite.
Dupa 48 de ore germenii sunt o masa amorfa de radacini albicioase si frunze palide, nedezvoltate. In plus, din cauza conditiilor in care s-au dezvoltat, germenii prezinta riscul contaminarii cu bacterii periculoase.
Microplantele se dezvolta natural, in sol steril, aerisite, in conditii de lumina naturala si umiditate scazuta.
In functie de specie, microplante au nevoie de 7 pana la 30 de zile sa creasca iar recoltarea se face dupa ce primele frunzulite s-au dezvoltat complet. Se consuma numai tulpina si frunzele iar riscul de contaminare cu agenti patogeni nu exista.
Cum se cultiva microplantele?
Toate microplantele si florile sunt cultivate social responsabil, fara pesticide sau ingrasaminte chimice, in sol steril, conform standardelor de siguranta alimentara, astfel incat este exclusa orice contaminare.
In ferma Microgreens Romania de la Gorgota cultivarea microplantelor se face exclusiv manual, de la plantare, ingrijire si udare. Aici se cultiva peste 20 de varietati de microplante printre care: amarant rosu, baby corn, mazare, sfecla rosie, broccoli, busuioc japonez, rosu si verde, chimion, varza rosie, creson, fasole Mung, perilla, floarea-soarelui, gulie roz, linte, mustar rosu si verde, macris rosu si verde, naut, ridiche asiatica, chinezeasca, rosie si verde.
Cristian aduce semintele din Anglia (singura tara care produce seminte de microplante) iar substratul de cultura (perlit si turba) este din Romania.
Cum si de ce sa folosesti microplantele?
Pentru decor plantutele plapande sunt minunate, iar gustul este peste asteptari, caci in micul vlastar e concentrata toata seva plantei la intensitate maxima.
Microplantele contin substante cu rol antioxidant, antiinflamator sau cu rol curativ in diverse boli si pot fi folosite in salate, sucuri, smoothie-uri, inglobate in pesto, dressinguri, in sosuri preparate la rece sau pateuri vegetale.

Iata cateva dintre proprietatile unor microplante cultivate de Microgreens Romania:
Microplanta de amaranth este o pseudo cereala, considerata o proteina completa. In comparatie cu celelalte cerealele contine cantitati importante de lizina (aminoacid esential).
O cana de amarant crud contine 15 miligrame de fier, in timp ce orezul alb contine numai 1,5 miligrame. O cana de amarant crud contine 18 miligrame de fibre, comparativ cu orezul alb care contine numai 2,4 grame.
Microplanta de floarea soarelui contine minerale alcaline: magneziu, cupru, potasiu, sodiu, fier, calciu avand rolul de a rebalansa raportul acido–bazic din interiorul organismului. Vlastarii de floarea-soarelui contin vitaminele A, complexul B, D si E; contin si minerale, inclusiv calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu si fosfor.

Microplantele de perilla sunt bogate in acid cafeic, un antioxidant puternic ce poate lucra pentru a inhiba cresterea celulelor cancerigene, flavonoide si acid rozmarinic cu rol in mentinerea sanatatii pielii.
Microplantele de mazare sunt bogate in antioxidanti, minerale, vitamine si enzime care protejeaza impotriva radicalilor liberi. Datorita continutului bogat de proteine si fibre de calitate, vlastarii de mazare ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si la reducerea poftelor alimentare.
