Producatorii de miere sunt multi, dar stii ce inseamna cu adevarat o miere eco ?

Am aflat de la furnizorii nostri ca mierea din apicultura ecologica certificata se obtine numai in urma respectarii unor standarde stricte legate atat de amplasarea stupinei cat si de tratamentele aplicate stupilor.

Iata mai jos cateva conditii minime pentru practicarea apiculturii ecologice:

  • stupina trebuie amplasata intr-o zona nepoluata
  • organismele de certificare preiau mostre de sol si apa de pe o raza de 5 km. Asta pentru ca albinele acopera in zbor o distanta de 3-5km
  • se marcheaza amplasamentul stupinei pe o harta de 1:50000 atat stationar cat si pastoral
  • daca vorbim de pastoral, organismul de inspectie si certificare trebuie anuntat cu 4 saptamani inainte de efectuarea transportului pentru a putea fi efectuate eventuale controale
  • mierea obtinuta nu trebuie sa contina reziduuri de antibiotice, prin urmare este exclusa administrarea in stup a unor tratamente impotriva daunatorilor care nu sunt realizate cu produse admise in apicultura bio
  • pe timpul iernii, hranirea albinelor trebuie sa fie realizata numai cu produse admise in apicultura bio

O miere care nu a fost certificata ecologic este un produs natural? Da, numai daca atunci cand spunem natural ne gandim la o miere obtinuta exclusiv din polenul florilor si nu din zahar sau sirop de glucoza.

In Bacania Veche gasiti diverse tipuri de miere naturala. Si, bineinteles, avem si miere care a primit certificare ecologica– mierea de la stupina Tartler, de langa Sibiu. Acolo, mestesugul apiculturii ecologice inca se pastreaza si se transmite din om in om. E drept, si natura ajuta.

Domnul Tartler are acum in jur de 100 de stupi si produce in jur de patru tone de miere pe an. Practica de multi ani stuparitul pastoral, ceea ce inseamna ca in functie de anotimp isi muta stupii fie in padurile de salcami de pe Dunare, fie in padurile de molid in luna mai, sau in lanurile de floarea-soarelui din Dobrogea la inceputul lui iulie.

Totusi, spune domnul Tartler, nu orice tip de miere poate fi ecologica. De exemplu, pentru unele culturi, cum este rapita, rar se gaseste cultura ecologica, caci culturile extensive de rapita se stropesc.

Una peste alta, mierea eco de la stupina Tartler va asteapta la noi in pravalie (Barbu Vacarescu 49) in multe combinatii grozave pe care le puteti comanda online: miere cu catina, miere de salcam cu nuci, miere de salcam cu baton de vanilie, cu scortisoara, cu propolis, miere de padure, miere cu ghimbir.

Stiai ca:

  •  pentru 1 kg de miere, albinele au nevoie sa culeaga 3 kg de nectar
  •  pentru a produce 1 kg de miere, o albina face 40.000 de zboruri
  • albinele pot muri dupa 5 sau 30 de zile de zbor, interval in care pot parcurge pana la 800 km
  • temperatura din interiorul stupului este constanta, de 36°C (aceeasi cu a trupului uman), indiferent de temperatura de afara

Surse info: www.aca.org.ro