Vremea tomatelor e in toi si o sarbatorim in fiecare zi in meniul #desezon de la bistro-ul Bacania Veche – Delicatese & Gradina (unde avem, printre altele, o mancare olteneasca de rosii cu puricei de mamaliga) dar si in pravalia noastra de pe Barbu Vacarescu 49 Bacania Veche, unde gasiti tomate gustoase de luat acasa.
Bune, zemoase, cu gust, in zeci de forme, culori si nuante. Minunile naturii -tomatele romanesti- se revarsa in fiecare vara pe tarabele din piete si in farfuriile noastre. Trebuie doar sa deschidem ochii!
In fiecare an, avem cativa fermieri cu care lucram dar le cultivam si noi pe ale noastre, in gradina de la Padureanca.
Sustineti micii fermieri!
Si iata ca, din fericire, fenomenul tomatelor romanesti incepe sa ii cucereasca pe multi incurajandu-i pe fermieri sa pastreze seminte, sa creeze varietati noi prin polenizare incrucisata.
Un sfat simplu in aceasta directie: nu fiti reticenti! Cumparati si varietati care, la prima vedere, par ciudate: tomate verzi, negre, vinete galbene.
Dincolo de experienta gustului, catre micii fermieri transmiteti un mesaj clar, acela ca produsul lor este unul valoros, important, apreciat.
Bravo, Asociatia Seminte cu Suflet!
Pe 5 august, Asociatia Seminte cu Suflet a organizat in Bucuresti, la Hotel Caro Festivalul Tomatelor si al Biodiversitatii unde au fost prezentate lumii cateva zeci de soiuri de tomate, de toate culorile si marimile, de la unele minuscule, pana la unele XXL.
Un video care ilustreaza atmosfera de la acest eveniment, puteti urmari mai jos.
Una dintre ideile promovate de catre membrii grupului Seminte cu Suflet este aceea a te gospodari asa cum o faceau bunicii si strabunicii nostri, pentru a avea siguranta unor soiuri curate si a unui gust plin.
La festival au participat mici fermieri de peste tot din tara, cu numeroase varietati de tomate si alte plante si flori cultivate in gradinile lor.
Festivalul Tomatelor si al Biodiversitatii este desfasurat sub forma unui targ de seminte daruite gratuit, alaturi de legume si plante care se pot achizitiona.
Daca ati ratat editia de la Bucuresti, pe 19 august, faceti un drum pana la Sibiu!
Editia urmatoare a Festivalului Tomatelor si al Biodiversitatii se va desfasura la la Sibiu, pe 19 august, la Muzeul Astra, Targul de Tara.
Daca nu stiati, in 2022, pentru prima data, Romania a expus aproape 200 de soiuri de tomate la Festivalul Tomatelor de la Bruxelles!
Asta datorita unor oameni pasionati si a eforturilor lor (inclusiv financiare) de a selecta si ingriji soiuri vechi de tomate romanesti.
Dintre ei, ii amintim pe Florin Bidasca (Constanta), Lumi Poujade (Timis), Neculai Gheorghiu (Neamt), Anca Ursu (Vaslui)
ROsii cu branza – degustare de tomate romanesti si branzeturi romanesti asortate (12-13 august)
Daca inca nu sunteti convinsi de gustul tomatelor romanesti, aflati ca la Bacania Veche va asteapta sambata si duminica, la degustare, mai multe tipuri de tomate romanesti alaturi de branzeturi romanesti proaspete (cas, urda, telemea de oaie).
Si pentru ca imparatsim o dragoste speciala pentru Grecia, punem pe masa si cel mai bun ulei de masline extravirgin. Bineinteles, pe toate le veti putea lua acasa!
La cererea multor iubitori de #tomateromanesti, repetam degustarea si in weekend-ul 19-20 august #tomateromanesti pe gustate, pe luate! (in Bacania Veche – Barbu Vacarescu 49)
Susa foto: Seminte cu suflet, Agora for Life