Sunt pline padurile cu ciuperci care ne fac sa visam la bucate cu savoarea naturii. Dar cum le identificam pe cele comestibile?
Retineti faptul ca, in cazul ciupercilor, determinarile comestibila-necomestibila nu sunt niciodata 100% certe, astfel ca statutul de comestibil/necomestibil trebuie asumat de fiecare.
Mai jos, cateva dintre ciupercile comestibile pe care le-am gasit vara asta prin padurile din nordul tarii.
Se intalneste in Romania, Basarabia si Bucovina de Nord oriunde pe sol, izolata sau in grupuri mai mici, in paduri de foioase si conifere, deseori si pe marginile lor. Carnea este densa si compacta, albicioasa, cu pete galbene, caramizii sau maronii. Nu se decoloreaza cand o tai.
Hribi
Boletus sau hribii fac parte din familia Boletaceae, al carui nume generic e derivat din latina, pe filiera greaca si inseamna ciuperci de pamant. Cum recunosti hribii? Dupa piciorul cu baza bulboasa si carnea alba si frageda. Cel mai bun mod de conservare in cazul hribilor este uscarea, pentru ca astfel dezvolta o aroma deosebita.
Incearca reteta: Muschiulet de porc umplut cu hribi
Comanda online Zacusca de hribi cu trufe
-nu culege niciodata ciuperci pe care nu le cunosti
-verifica intotdeauna ciupercile cu un specialist
-nu te lua dupa superstitii de genul: argintul se innegreste in contact cu o ciuperca otravitoare sau ca ciupercile mancate de melci sau insecte sunt comestibile.
Ciupercile otravitoare
Printre cele mai otravitoare si usor de recunoscut ciuperci se afla Amanita muscaria sau Muscarita. Colorata intens in rosu sangeriu cu pete albe, aceasta ciuperca provoaca delir, ameteala, convulsii si in final somn profund. Semnele otravirii apar la 1-4 ore dupa consum.