Sunt pline padurile cu ciuperci care ne fac sa visam la bucate cu savoarea naturii. Dar cum le identificam pe cele comestibile?

Retineti faptul ca, in cazul ciupercilor, determinarile comestibila-necomestibila nu sunt niciodata 100% certe, astfel ca statutul de comestibil/necomestibil trebuie asumat de fiecare.

Mai jos, cateva dintre ciupercile comestibile pe care le-am gasit vara asta prin padurile din nordul tarii.

Lactarius Piperatus cunoscuta si dupa numele de laptuca iute, buretele iute sau iutari, aceste ciuperci sunt oparite de localnici pentru a-si pierde din iuteala sau sunt uscate si macinate pentru a fi folosite in mancaruri in loc de ardei iute. Citeste mai multe despre iutari pe blogul ciupercomania.blogspot.com!

Macrolepiota excoriata este o ciuperca comestibila, cu carnea frageda si moale in palarie, fibroasa in picior si gust de alune de padure. Rasare din miezul verii si pana toamna tarziu.

Denumita in popor Vinetica, este o specie de ciuperci comestibile din increngatura Basidiomycota, familia Russulaceae si de genul Russula care coabiteaza.

Se intalneste in Romania, Basarabia si Bucovina de Nord oriunde pe sol, izolata sau in grupuri mai mici, in paduri de foioase si conifere, deseori si pe marginile lor.  Carnea este densa si compacta, albicioasa, cu pete galbene, caramizii sau maronii. Nu se decoloreaza cand o tai.

Sarcodon imbricatus sau Barba Tapului, este o ciuperca de padure, comestibila. Cu suprafata uscata si marginea rasfranta, uneori lobata, prezinta o serie de solzi bine conturati si mai accentuati central, de culoare maroniu inchisa sau chiar negricioase, pe un fundal de maroniu deschis. Cu timpul acesti solzi se pot estompa partial pe suprafata palariei. Citeste mai multe pe ciupercomania.blogspot.com 

Hribi

Boletus sau hribii fac parte din familia Boletaceae, al carui nume generic e derivat din latina, pe filiera greaca si inseamna ciuperci de pamant. Cum recunosti hribii? Dupa piciorul cu baza bulboasa si carnea alba si frageda. Cel mai bun mod de conservare in cazul hribilor este uscarea, pentru ca astfel dezvolta o aroma deosebita. 

Incearca reteta: Muschiulet de porc umplut cu hribi 

Comanda online Zacusca de hribi cu trufe

Ce trebuie sa stii inainte de a consuma ciupercile de padure:

-nu culege niciodata ciuperci pe care nu le cunosti
-verifica intotdeauna ciupercile cu un specialist
-nu te lua dupa superstitii de genul: argintul se innegreste in contact cu o ciuperca otravitoare sau ca ciupercile mancate de melci sau insecte sunt comestibile.

Ciupercile otravitoare

Printre cele mai otravitoare si usor de recunoscut ciuperci se afla Amanita muscaria sau Muscarita. Colorata intens in rosu sangeriu cu pete albe, aceasta ciuperca provoaca delir, ameteala, convulsii si in final somn profund. Semnele otravirii apar la 1-4 ore dupa consum.

Surse info: wiki, ciupercomania.blogspot.com