Stiati ca andivele sunt pline de nutrienti? – deci sunt un ingredient sanatos. Se cultiva intr-un singur sat din Romania: Gheraiesti, Neamt, la cativa km de Roman.

Andivele Romanesti sunt niste raritati: din 70 de producatori de la Gheraiesti inainte de Revolutie au mai ramas 5.

Planta e pe lista ingredientelor pe cale de disparitie, din lipsa interesului consumatorilor si a dificultatii de cultivare.

Sfatuiti-i pe oameni sa caute pe internet despre andivele romanesti si sa se documenteze! Mai jos, cateva sfaturi despre curatare, pastrare si retete.

Cum se curata andivele?

– rupeti frunza cu frunza si spalati prin scufundare succesiva in apa rece cu un pic de zeama de lamaie pentru ca astea oxideaza repede.

– evitati sa le taiati cu cutitul. Mai bine le rupeti cu mana. La taietura oxideaza repede. Oxidarea nu le modifica gustul imediat, dar in cateva ore e posibil ca la taietura sa nu mai fie atat de gustoase.

– NU aruncati cotoarele – sunt bune, zemoase, crocante, pot fi tocate mai marunt sau rontaite asa cum sunt.

Cele mai simple si bune retete cu andive romanesti

– nu complicati dressingurile: zeama de lamaie, ulei, sare + piper negru ar trebui sa fie de ajuns!!!

– cea mai rapida salata e cu andive + dressing + nuca proaspat coapta pe tigaie + o branza nobila, moale.

– pot fi gatite la cuptor – amestecate cu ceva branzeturi si gratinate rapid. 10-15 minute, pana se rumeneste branza deasupra, ar trebui sa fie sufficient.

Cum pastrezi andivele?

– pastreaza andivele la intuneric (invelite in ceva prin ce NU TRECE lumina) si in loc racoros (nu neaparat in frigider, important e sa fie racoare!).

– primul strat in impachetarea lor pentru pastrare este un servetel de hartie umed, mai ales in zona cotorului. Le asigura o viata mai lunga.

– andivele pastrate correct rezista si 10-14 zile fara probleme.

– indepartati frunzele care sunt vizibil ofilite – nu mai sunt savuroase.

– daca le scapati la lumina, le puteti consuma, insa ele isi pierd din gust si proprietati. Cand deja s-au umplut de clorofila si sunt verzi… mda, poate ca sunt bune, n-am incercat, dar nici nu m-ar tenta.

Despre andive puteti citi mai multe intr-un articol din primavara 2023 pe www.tudosiei.ro Andive de Gheraesti – scurt raport 2023