Tot despre porc vorbim si la inceput de an. La Sanatatea in Bucate avem doua retete speciale: rillettes de porc (o reteta din bucataria frantuzeasca) si budinca de zahar brun.

Rillettes este un soi de pasta din carne de porc gatita pe indelete dupa o reteta autentica frantuzeasca din zona centrala a Frantei. Un vis! O reteta pe care o puteti face oricand, din orice fel de carne – de oaie, pasare sau din peste. Mai multe despre rillettes, aici

Rillettes de porc

dsc_9388_bun

Ingrediente:

  • spata de porc
  • fleica de porc
  • cimbru proaspat
  • frunze de dafin
  • sare
  • nucsoara
  • zeama de lamaie
  • felii de paine
  • castraveti murati

Marius a ales o bucata de spata cu bucatele de grasime si o fleica cu grasime si straturi de carne. A pastrat la fiertura si cateva oase ca sa lege si mai bine rillettes-ul.

Carnea se fierbe impreuna cu foi de dafin si fire proaspete de cimbru, pana ce se desface usor in bucati.

Se scoate carnea din zeama si se da la racit. Zeama ramasa se mai fierbe pana ce se reduce bine si se parfumeaza cu putina nuscoara proaspat razuita. Partile grase de carne se zdrobesc cu un pasator de cartofi, apoi se adauga carnea si se marunteste si ea, amestecandu-se cu grasimea. Se condimenteaza si asta e tot!

Budinca de zahar brun

budinca de zahar brun

Ingrediente:

  • 600 ml lapte
  • 120 gr amidon
  • 50 gr unt
  • 250 gr zahar brun
  • 90 ml smantana
  • 3 galbenusuri
  • 50 ml wiskey
  • 1 lgt sare
  • pastaie de vanilie

Baza incepe cu un caramel care se prepara astfel: se topeste putin unt. Cand se inmoaie se pune zaharul brun pe deasupra. Zaharul ar trebui sa aiba o consistenta lichida inainte sa adaugam smantana. Se ia tigaia de pe foc si se adauga smantana. Se amesteca usor si se adauga din nou la foc mic, ca sa obtinem un caramel legat. Intr-o alta oala punem 600 ml lapte rece si 120 gr amidon alimentar. Se amesteca la rece sa nu faca cocoloase si se trimite la foc unde se amesteca incontinuu ca sa nu se lipeasca.

Se bat galbenusurile pana ce se albesc, se adauga semintele de la o pastaie de vanilie. Castronul cu galbenusuri se tine pe un bol la bain marie sa se incalzeasca si se pune peste caramelul cald. Se amesteca sa se omogenizeze apoi caramelul se pune peste amestecul cu lapte si amidon. Crema se trece printr-o sita deasa. Se adauga o masura de wiskey, se amesteca si se pune in pahare.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 2 ianuarie 2017: Rillettes de porc | Budinca de zahar brun