In zilele calduroase ne racorim cu o inghetata divina – parfumata cu busuioc si bucati de piersici coapte. Pentru iubitorii de peste avem si o reteta cu Zargan – un peste special si care nu e foarte greu de gasit la noi. Gatiti si mancati sanatos! šŸ™‚

Inghetata de piersici coapteĀ 

  • 1 l smantana pentru frisca
  • 5 galbenusuri
  • smantana fermentata
  • zahar brun
  • piersici
  • busuioc
  • sare

Smantana pentru frisca se incalzeste. Infuzam in ea cateva minute niste frunze de busuioc. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul brun. Cand se transforma intr-o crema, turnam deasupra smantana calduta si mixam pana la omogenizare. Inghetata se toarna in forme si se da la congelator. Piersicile se taie felii groase, se dau prin zahar brun si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptor sa se caramelizeze. Vom servi inghetata cu felii de piersici coapte iar siropul pe care il obtinem in tava il vom folosi pentru decor.

Inghetata cu piersici coapte
ZarganĀ prajit cu garnitura de nautĀ 

  • zargan
  • naut
  • tije de telina
  • napi
  • ulei
  • sare
  • aluat tempura
  • otet de orez
  • apa
  • boia afumata iute

Tijele de telina se taie in bucati mari si se pun la fiert. Pestele se taie si el bucati mari si se cresteaza de-a lungul coloanei ca sa se poata gati bine. Pastram 3-4 bucatele si capul, iar restul se gateste la aburi.

Napii se taie cubulete, se presara sare, ulei de masline si putin otet de orez. Se amesteca si se lasa la marinat. Boabele Ā fierte de naut se rumenesc usor intr-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga sare si boia afumata iute. Carnea de zargan gatita la aburi, tijele de telina si cateva boabe de naut se blendeaza pana ce obtinem un piure fin.

Bucatelele de peste pastrate se dau prin aluat tempura, se prajesc intr-o tigaie cu ulei si se monteaza pe farfurie cu salata de napi, boabele de naut si piureul din zargan si naut.

Zargan
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 29 iulie 2017: Inghetata de piersici coapte | Zargan prajit cu garnitura de naut