In aceasta editie Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei este hotarat sa ne convinga ca dupa ce o sa gustam un burger facut in casa, nu o sa ni se mai faca pofta de cei pe care ii gasim in comert. La antreu, testam o reteta frantuzeasca – boudin noir cu mere caramelizate, iar la desert facem o  inghetata de cirese si capsuni.

1. Burgeri de casa

  • carne de vita
  • ceapa verde
  • menta
  • salvie
  • piper
  • sare
  • ou
  • coaja de lamaie
  • sos de soia
  • mustar
  • boia dulce
  • ardei iute
  • curry
  • scortisoara
  • ienibahar
  • cajun

Carnea de vita se toaca, se pune sare, putin sos de soia si se framanta cu doua oua. Se imparte compozitia in trei parti.

In prima compozitie se adauga ceapa verde, frunzele de menta si salvia tocate marunt. Se adauga si coaja de lime si se amesteca totul cu carnea si un varf de lingurita de mustar.

Pentru al doilea burger carnea se amesteca cu boia dulce, ardei iute, curry si putin mustar.

Pentru cel de-al treilea burger adaugam praf de curry, scortisoara, ienibahar, cajun si putin mustar.

Burgerii se modeleaza si se prajesc intr-o tigaie neaderenta, fara ulei. Se servesc pe frunze de salata verde.
2. Boudin noir cu mere caramelizate

  • mere
  • felii de paine
  • boudin noir
  • zahar
  • sweet chilli sauce
  • piper alb

Intr-o tigaie unsa cu putin ulei de masline prajim doua felii de paine. Merele se taie felii si se rumenesc usor in tigaie cu zahar brun si putin sweet chilli sauce, sare si piper alb. Se aseaza merele peste feliile de paine. Boudin noir se taie bucati si se prajeste in putin ulei de masline. Se aseaza bucatile de boudin peste mere.

3. Inghetata de cirese si capsuni:

  • cirese
  • capsuni
  • zahar
  • smantana dulce

Fructele se pun la fiert cu zaharul pana ce acesta se topeste. Blendam amestecul putin pana ce se maruntesc usor fructele, dar fara sa transformam totul intr-un piure fin. Se adauga smantana si se mai pune amestecul la fiert pana ce obtinem o crema. Crema se pune in masina de inghetata.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 7 iunie 2014: Burgeri de casa | Boudin noir cu mere caramelizate | Inghetata de cirese