Astazi la Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei ne face pofta cu un meniu gustos, care multora dintre noi ne aminteste de copilarie – mai ales la capitolul desert: aperitiv cu somon si avocado,  pui cu bere bruna, lapte de pasare.

1. Aperitiv cu somon si avocado

  • somon afumat
  • avocado
  • piper alb
  • lime
  • grisine
  • sare
  • ulei de masline
  • crema de branza
  • rosie
  • usturoi
  • frunze de menta

Somonul afumat se blendeaza cu crema de branza, putina sare, piper alb si ulei de masline pana ce-l transformam intr-o spuma fina. Spuma de avocado se pregateste din pulpa de avocado, zeama de lime si o felie de rosie (fara pielita) si putin usturoi. Toate se blendeaza. Cele doua spume se toarna cu ajutorul unui pos in paharele mici. Se decoreaza, dupa inspiratie, cu frunze de menta si grisine.

2. Pui cu bere bruna

  • carne de pui
  • zahar brun
  • bere bruna
  • dafin
  • scorțisoara
  • boia dulce
  • piper cayenne
  • cuisoare
  • chili flakes
  • unt

Se pregateste marinada pentru pui din bere bruna, zahar brun, 4 foi de dafin, un baton de scortisoara, cateva cuisoare, chili flakes, boia. Se pune totul pe foc sa se topeasca zaharul si sa se elibereze aromele. Se ia de pe foc si se completeaza cu bere neagra rece. Bucatile de carne se pun intr-un bol. Se sareaza si se pipereaza apoi se toarna marinada peste carne si se lasa la frigider cateva ore.

Carnea marinata se pune intr-o tigaie cu unt si o parte din zeama in care a stat. Tigaia se da la cuptor la 180 de grade pana ce carnea se patrunde, sosul de bere scade si arata ca o glazura.

3. Lapte de pasare

  • lapte
  • pastai de vanilie
  • zahar
  • extract de vanilie
  • oua
  • faina

Laptele se pune pe foc impreuna cu pastaile de vanilie, extractul de vanilie si o parte din zahar. Cand ajungem la punctul de fierbere, reducem focul brusc si lasam oala pe foc.

Separat, albusurile se bat spuma, mai intai fara zahar. Adaugam zaharul treptat si batem din nou pana ce avem o spuma (bezea) tare. Se ia spuma cu o lingura, se formeaza bulgarasi si se adauga sa fiarba pe rand in laptele pe care l-am tinut la foc mic. Bulgarasii intariti se scot intr-un bol si se lasa la racit. In laptele in care am fiert toti bulgarasii, punem galbenusurile amestecate bine cu zaharul si faina, amestecam pana ce se leaga o crema de consistenta unei smantani.

Cand se raceste crema putem monta desertul intr-un bol. Mai intai turnam crema, iar deasupra asezam cativa bulgarasi.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 31 mai 2014: Aperitiv cu somon si avocado | Pui cu bere bruna | Lapte de pasare