La Sanatatea in Bucate, Elena Stanciu ne ajuta sa exploram bucataria thailandeza cu doua retete grozave: Phad Thai si Kao Soi

Phad Thai are o istorie veche, fiind si felul de mancare traditional al Thailandei. A existat convingerea ca Thailanda, odata ce isi va intari cultura nu va putea fi colonizata.

Phad Thai

  • salote
  • creveti uscati
  • tofu
  • zahar de palmier
  • sos de tamarind
  • ceapa verde
  • sweet chilli sauce
  • sos de soia
  • tulpini de telina
  • sos de stridii
  • ou
  • creveti proaspeti
  • noodles

Noodles se inmoaie in apa rece. Intr-un wok incalzim doua linguri de ulei. Oul se sparge in uleiul incalzit si se bate la foc mic. Salotele se maruntesc si se adauga in wok, apoi adaugam zaharul de palmier, tamarind,  sweet chilli sauce, sos de soia, sos de stridii, crevetii (si cruzi si uscati).

Tofu se taie cubulete si se rumeneste usor in wok. Noodlesii se fierb si se amesteca impreuna cu tot ce-am preparat inainte. Se garniseste totul cu chives si tulpini de telina taiate fin.

Khao Soi 

  • noodles cu ou
  • lapte de cocos
  • supa de legume
  • zahar de palmier
  • radacina de turmeric
  • usturoi
  • pulpe de pui
  • sos de peste
  • salote
  • radacini murate de mustar

In ulei se prajesc noodlesii cu ou. Se maruntesc salotele, usturoiul, radacina de turmeric si se maruntesc in mojar impreuna cu boabele de coriandru, tijele de coriandru proaspat si chilli. Adaugam si pasta de creveti si lemongras si zdrobim totul in mojar.

Intr-o tigaie adaugam ulei si laptele de cocos si lasam sa se intalzeasca putin apoi adaugam amestecul dn mojar. In farfurie asezam noodlesii fierti, deasupra sosul de curry, puiul prajit si noodlesii prajiti, crocanti.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 15 octombrie 2017: Phad Thai | Khao Soi