Daca este sezonul sparanghelului, avem si retete gustoase cu acest ingredient pe care, din fericire, il gasim cultivat la noi in Romania. Pentru o placinta cu sparanghel, avem nevoie de … sparanghel. Proaspat si mult. Aproximativ un kilogram ar fi suficient.

Despre sparanghel si metodele de curatare – citeste articolele detaliate.

Iata ingredientele pentru placinta cu sparanghel:

Pentru aluat:

  • 1 pahar de apa
  • 1/2 pahar de ulei de masline
  • cateva maini de faina

Pentru umplutura:

  • 1 kg sparanghel
  • 150 gr praz (partea alba)
  • 150 gr spanac
  • 400 gr branza maturata
  •  400 gr cartof
  •  150 gr unt
  •  200 ml smantana
  •  5 oua
  •  50 ml ulei

Aluatul se framanta. Trebuie sa fie moale, foarte moale, ca sa se intinda usor si extrem de subtire. Uleiul de masline in aluat e un bonus important insa poti folosi orice alt ulei.

Cartofii se fierb si se maruntesc cu unt, pana ce se transforma in piure.

Prazul se taie fin si se caleste in unt, cu 3 linguri de ulei, apoi urmeaza spanacul. Intr-un bol, amestecam:

  • smantana de batut cu oul. Nu spuma. Doar batute.
  • cartoful transformat in piure uscat.
  • prazul cu spanac (trase in unt)
  • coditele mai groase de la sparanghel – adica partea din baza, care are nevoie de gatit. Eventual le poti pune pe final in tigaia unde ai avut prazul.
  • condimentele – simte-te liber. Dar nu pune arome in exces pentru ca vedeta este, incontestabil, sparanghelul.

Pe o foaie de hartie de copt unsa cu putin ulei se intinde o foaie fina de aluat. Se muta aluatul cu tot cu hartia de copt pe tava de copt, rotunda. Marginile aluatului trebuie sa treaca mult peste marginile tavii, ca sa poti impaturi frumos.

Peste foaia intinsa in tava se toarna toata compozitia din bol. Deasupra se decoreaza cu bete de sparanghel care se afunda putin in umplutura, sa nu se arda. Marginile aluatului se impaturesc pe deasupra, dar, in niciun caz, nu se acopera sparanghelul.