Carbonade flamande sau Carbonade a la flamande este o tocana traditionala belgiana, din carne de vita, ceapa, bere neagra, asezonata cu cimbru, mustar si frunze de dafin. Se mai pot adauga si felii de paine integrala sau ciuperci. Carbonade se face musai cu bere neagra, care ii sa un gust distinct, amarui-caramelizat.

Iti impartasim mai jos reteta si te asteptam la noi in bistro la Belgian flavours in bistro sa gusti o Carbonade a la Flamande facuta ca la carte, insotita de cea mai buna bere artizanala Oriel Beer (7% abv – 330ml) – in avanpremiera si exclusivitate, joi, 2 februarie, de la 11.30.

Ingrediente:

  • unt
  • 2 cepe
  • 1kg pulpa de vita sau muschi de vitel
  • piper, sare
  • cimbru
  • 500 ml apa
  • 2 foi de dafin
  • 1 cuisor
  • 1 lingura de sirop de mere sau pere
  • 1 felie de paine integrala unsa cu mustar
  • 1 pahar de bere Dubbel
  • 1 lingurita de otet
  • ciocolata neagra
  • patrunjel pentru decor

Se taie ceapa marunt si se caleste in unt. Se adauga pulpa de vita taiata cubulete mici si se caleste cateva minute. Se presara piper si putina sare, 2 crengute de cimbru.

Se adauga 500 ml de apa fierbinte, 2 foi de dafin, 1 cuisor, 1 lingura de sirop, painea unsa cu mustar (cu fata unsa in jos) si se lasa pana scade apa.

Cand a scazut apa se adauga berea Dubbel (Dubbel este o bere bruna cu arome de fructe uscate si alcool 7%) si o lingurita de otet. Se amesteca pana ce painea se integreaza in sos. Se adauga ciocolata neagra. Se lasa pana scade berea iar sosul ajunge la consistenta dorita.

Se serveste cu cartofi wedges – fierti in avans si prajiti in ulei.