Zestrea de mirodenii din bucataria oricarui pasionat de gatit se imbogateste cu timpul. Ca si in cazul unui preparat bun, e nevoie de rabdare pentru a aduna arome din toate colturile pamantului, e nevoie sa testezi, sa calatoresti, sa gusti, sa experimentezi. Ca-n viata:)

Daca ti-ai propus sa incerci cat mai multe retete, iata ce mirodenii ar trebui sa ai in casa:

1. Frunzele de dafin

Sunt esentiale in orice marinada sau tocana si lasa o aroma intensa, lemnoasa. Uneori se potrivesc si in ginuri tonice, dar cu masura. Nu pot lipsi dintr-un pate de ficat, fie el de pasare, curcan sau chiar strut.

2. Piperul boabe

De bun gust in orice preparat, piperul (de orice culoare ar fi) e indicat sa fie mancinat pe loc. Renunta la plicurile cu piper gata macinat si ia-ti o rasnita. Numai asa te vei putea bucura de intensitatea aromei din boabele lui.

3. Cayenne

Condiment de baza in multe sosuri, piperul cayenne nu este de fapt piper, ci fulgi maruntiti de ardei rosu cayenne. Este folosit indeosebi in bucataria indiana.

Incearca reteta: Buttered chicken

4. Scortisoara

E minunata in prajturi, curry sau tocane sau chiar in cafea. Ca si in cazul piperului, scortisoara are o aroma minunata daca este proaspat razuita. Cumpara scortisoara raw. La Bacania Veche am avut intr-o vreme o varianta gigant 🙂

scortisoara
5. Chimenul

Chimenul (Carum carvi) este din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul si adauga o nota placuta, calda, in supe, tocanite si sosuri. Poate fi folosit si ca aroma in muraturi sau preparate de patiserie.

6. Ghimbirul

Ghimbirul este folosit in bucataria Indiana, Chinezeasca, Japoneza, Vietnameza si Sud Africana. Ghimbirul macinat este folosit pentru a da o nota picanta in prajituri (in special turta dulce). Poate fi folosit pentru a fragezi carnea si pentru a aroma fructele de mare.

7. Nucsoara

Nucsoara este samanta unui arbore din Indonezia si are o aroma dulceaga. Este folosita in special in bauturi calde: vin fiert sau cidru, in supe, mancaruri cu cartofi, conopida sau boabe.

Incearca reteta: Papoutsakia

8. Oregano

Este o planta aromatica, perena, usor amaruie la gust. In mod surprinzator, oregano este mai aromat dupa uscare decat in stare proaspata. Este intens utilizat in bucataria mediteraneeana si in special pe pizza. Da o nota fresh in preparatele pe baza de legume, peste, salate sau carne la gratar.

9. Rozmarinul

Are o aroma persistenta de lamaie si pin si este folosit cu precadere in bucataria italiana si franceza. Se imbina minunat cu usturoiul si uleiul de masline si este nelipsit de pe focaccia, din sosurile de tomate, pizza.

Incearca reteta: Focaccia

10. Extractul de vanilie

Este aroma de baza pentru cele mai multe dintre deserturi si cea mai sigura cale de a avea un extract de vanilie adevarat, este sa-ti faci singur, acasa. Asta pentru a evita falsele arome care se gasesc la raft in orice magazin. Ai nevoie de cateva pastai de vanilie si alcool alimentar sau orice tarie de buna calitate (votca, rom, bourbon).  Despica pastaile de vanilie, scufunda-le intr-un borcan cu alcool, pune capacul si uita de ele o luna.

Incearca reteta: Millefeuille cu crema de vanilie