Exista o sumedenie de retete de zacusca, insa niciuna nu e asa de gustoasa ca cea facuta cu legume coapte. Deschidem un nou sezon de Sanatatea in Bucate cu gateala in aer liber, in combinatia care ne place noua cel mai mult, grill+ceaun: o zacusca de ardei si vinete si o pastrama de oaie rumenita pe grill, cu scrijele.

Gasiti retetele mai jos. Sa ne bucuram de gusturile toamnei! 🙂

Zacusca de ardei si vinete 

  • ardei kapia
  • vinete
  • rosii
  • ceapa
  • telina
  • morcov
  • bulion
  • ulei
  • sare

Legumele se coc si se curata de pielita. Ceapa se toaca marunt. Cu cat avem mai multa ceapa, cu atat zacusca noastra va fi mai dulceaga. In ceaun turnam uleiul si adaugam ceapa, morcovul si telina razuite si rosiile coapte. Se adauga sucul de rosii si se lasa la fiert, sa scada. Ardeii copti se rup fasii iar vinetele se maruntesc usor cu o sapatula de lemn apoi se adauga toate in ceaun. Adaugam si sare si amestecam din cand in cand, sa nu se prinda. Zacusca este gata cand are o consistenta cremoasa si nu e nici prea scazuta, nici prea zemoasa. Se pastreaza in borcane inchise ermetic si sterilizate.

Pastrama de oaie cu scrijele 

  • pulpa de berbecut
  • cartofi
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei

Pulpa de berbecut se cresteaza si se presara bine cu sare. Se lasa la uscat 24 de ore. Inainte de a fi asezata la sfarait pe grill se clateste cu apa.

Pastrama se taie felii si se rumeneste pe gratar pentru scurt timp, ca sa ramana suculenta. Din sucul de la ardeii copti putem obtine o reductie aromata cu care sa servim pastrama.

Scrijelele vor fi garnitura pentru pastrama de oaie. Cartofii cu coaja se taie felii subtiri pe care le prajim pe grill. Cand s-au copt, scrijelele se scot intr-un vas cu felii de usturoi si un strop de ulei.

Vezi mai jos cateva imagini de la filmari.

 

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 9 septembrie 2017: zacusca de ardei si vinete | pastrama de oaie