Pentru ca totul porneste de la educatie, este nevoie sa ne ghidam copiii astfel incat sa creasca sanatos. Trebuie sa-i obisnuim cu gusturi diverse, mancare corect gatita, un meniu variat si sanatos si portii adecvate varstei lor. Nu e o noutate ca in Romania se exagereaza cu marimea portiilor de la trezire pana la culcare.

Nutritionistul Alina Stoica preda educatia nutritionala in scoli si gradinite si ne prezinta la Sanatatea in Bucate un meniu corect atunci cand ne raportam la o crestere armonioasa a copiilor nostri: supa de dovlecei cu broccoli si apio, coquelet cu cartofi dulci la cuptor, bomboane raw vegan.

Supa de dovlecei cu broccoli si apio

  • broccoli
  • apio
  • dovlecel
  • ceapa
  • ardei gras
  • oregano
  • patrunjel
  • sare
  • piper rosu

Legumele verzi ajuta la procesul de detoxifiere, insa nu intotdeauna o supa de culoare verde este pe placul copiilor. Solutia este sa adaugam in supa si bucati de ardei rosu pentru a obtine o culoare mai placuta. Apio si telina produc in mod natural lichidul sinovial si ajuta articulatiile.

Legumele se taie bucati, se fierb in apa cu sare, apoi se blendeaza pana obtinem supa crema. Pentru decor putem folosi ierburi uscate sau seminte prajite.

Coquelet cu cartofi dulci la cuptor

  • coquelet (500 gr)
  • cartofi dulci
  • ulei
  • rozmarin
  • cimbru
  • oregano
  • sare

Cartofii dulci se taie bucati mari, se presara cu ierburile aromate si se dau in cuptor. Coquelet-ul se unge cu ulei, se presara cu sare grunjoasa si ierburi aromate si se rumeneste si el in cuptor.

Pentru un copil de gradinita, la o masa este suficient un sfert de coquelet si 3-4 felii de cartofi copti.

Bomboane raw vegan

  • fulgi de ovaz
  • fulgi de porumb
  • fulgi de secara
  • fulgi de hrisca
  • fulgi de cocos
  • curmale
  • fructe deshidratate
  • miere
  • ulei de cocos
  • pudra de roscove

Amestecam in blender toate ingredientele si din compozitie modelam bomboanele mari cam cat o minge de ping pong. Pentru un copil de gradinita sunt suficiente 2 bombonele (~25 gr fiecare) ca gustare. Bombonelele pot fi pastrate si in congelator si le scoatem atunci cand e nevoie.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 17 septembrie 2017: Supa de dovlecei cu broccoli si apio | Coquelet cu cartofi dulci la cuptor | Bomboane raw vegan