Doua retete traditionale intr-o varianta usor modificata: sarmale cu carne de rata in foi de vita de vie si bors de curcan cu sfecla rosie. Cum au iesit? Delicioase!

Sarmale cu carne de rata

  • carne de rata
  • ceapa alba
  • condimente pentru sarmale
  • orez
  • suc de rosii
  • bors
  • orez
  • frunze de vita
  • sare
  • piper

Ceapa se toaca marunt si se caleste la foc mic, in ulei de masline. Adaugam orezul si un strop de suc de rosii, apoi bors acru si mai lasam pe foc. Carnea de rata se toaca si se framanta cu amestecul cu orez, sare, piper si mirodenii. Frunzele de vita de vie se oparesc.

Fundul vasului in care asezam sarmalele se tapeteaza cu frunze de vita de vie. Impaturim sarmalele si le asezam in vas, le acoperim cu un amestec de apa cu suc de rosii, apoi dam vasul la cuptor.

Bors de miel

  • carne de miel
  • oase de miel
  • ceapa uscata
  • morcovi
  • pastarnac
  • sfecla rosie
  • bors
  • sare
  • supa de radacinoase
  • radacina de patrunjel
  • ceapa verde
  • telina
  • patrunjel verde
  • leustean
  • marar

Morcovul, pastarnacul, telina, radacina de patrunjel si ceapa alba se toaca marunt si se calesc. Se adauga ceapa verde tocata fin si supa de radacinoase si se lasa sa fiarba.

Borsul se pune intr-un alt vas pe foc, sa scada. Adaugam in el, la fiert, cubulete de sfecla rosie. Carnea de miel se fierbe separat.

In oala in care fierb legumele adaugam carnea fiarta separat si verdeturile, si mai lasam sa dea doua-trei clocote. Apoi adaugam borsul cu sfecla rosie si lasam din nou sa dea in clocot. La final adaugam leustean verde, tocat.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 30 decembrie 2017: Sarmale cu carne de rata | Bors de miel