Nicolae Vasile (Chef Vasi) gateste la Santatea in Bucate o salata de crizanteme cu creveti. Si, desi pare greu de crezut, salata de crizanteme este o reteta veche, romaneasca, din 1935. Cea de-a doua reteta este un ficat de vitel cu sos de macris si mamaliga cu trufe. Au iesit delicioase!

Salata de crizanteme cu creveti

  • creveti
  • flori cineraria
  • cartofi copti
  • anghinare
  • ulei de masline
  • sfecla
  • oua de prepelita
  • capere
  • piper
  • otet balsamic
  • sare

Crevetii se perpelesc usor in ulei de masline, cu sare si piper. Cartofii copti se feliaza subtire. Anghinarea se aseaza pe mijlocul farfuriei. In jurul ei asezam feliile de cartof, felii de sfecla coapta, crevetii, florile de cineraria. Ouale de prepelita se poseaza. Preparam un dressing din ulei de masline si otet balsamic care se picura pe farfurie. La final rasnim piper si sare.

 Ficat de vitel cu sos de macris

  • ficat de vitel
  • rachiu de prune
  • ulei de masline
  • unt
  • trufa
  • germeni de porumb
  • sos de macris: macris, smantana, sare, piper
  • mamaliga cu trufe: malai, apa, lapte, sare, piper, unt, ulei de trufe, trufa, pasta de trufe

Pregatim o mamaliga cu trufe. Punem apa si lapte (cantitati egale) la fiert cu sare, piper si o lingura de unt. Cand sunt aproape de fierbere adaugam malai si amestecam. Lasam la fiert 15 minute, amestecand din cand in cand. Spre final adaugam ulei de trufe si pasta de trufe. Mamaliga se pune in forme si se da la racit.

Intr-un vas punem la fiert lapte cu sare si piper, apoi frunze de macris maruntite. Blendam pentru a obtine sosul de macris. Ficatul de vitel se taie felii foarte subtiri (pentru a reusi aceasta operatiune il punem putin la congelator). Feliile de ficat se prajesc in ulei de masline cu putin unt. Se flambeaza cu tuica. In acelasi ulei care acum s-a imbogatit cu gustul ficatului se prajesc si doua felii de mamaliga. Se decoreaza cu germeni de porumb. Alaturi se aseaza sosul de macris si se feliaza trufa.

ficat de vitel cu sos de macris
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 18 iunie 2017: Salata de crizanteme cu creveti | Ficat de vitel cu sos de macris