Ne pregatim de iarna, iar meniul de astazi de la Sanatatea in Bucate este un adevarat rasfat al simturilor. Pregatim un fel de Sheperd’s Pie, dar cu peste si fructe de mare. Si, cu fructele toamnei, facem rapid si o placinta frantuzeasca. Galette pe numele ei oficial. Una dulce si una sarata.

Galette 

Cu fructe:

  • prune
  • piersici
  • vin licoros
  • zahar brun
  • coaja de lime

Cu legume:

  • ceapa rosie
  • masline
  • vin rosu
  • zahar brun
  • cimbru
  • sare

Aluat:

  • 150 gr faina de migdale
  • 300 gr faina de grau
  • 200 gr unt
  • 4 linguri de lapte
  • 1 lingura de zahar
  • 2 galbenusuri
  • sare

Faina de migdale si cea de grau se framanta cu unt, ou si lapte. Laptele si untul trebuie sa fie reci. Aluatul va avea o consistenta nisipoasa. Fiind cu unt, are nevoie sa stea la frigider vreo 30 de minute.

Pentru galette dulce:

Fructele se taie in bucati mari si se incalzesc intr-o tigaie. Se stropesc cu vin si se presara cu zahar brun si coaja de lime. Se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei.

Pentru galette sarata:

Ceapa rosie se taie solzisori si se inmoaie in tigaie cu un strop de sare, zahar brun, masline si vin rosu. Spre final mai presaram putin cimbru.

Din aluatul pregatit care a stat la rece, intindem doua foi de placinta si asezam in mijloc amestecul sarat/cel cu fructe. Adunam marginile placintei in jurul umpluturii. Placintele se ung cu galbenus. Cea dulce se mai presara cu putin zahar care o sa se caramelizeze. Se trimit in cuptor sa se rumeneasca.

Fish Pie 

  • ceapa rosie
  • morcov
  • pastarnac
  • unt
  • ulei de masline
  • vermouth
  • faina
  • supa de pui
  • smantana
  • salau
  • midii
  • somon
  • creveti
  • patrunjel
  • lime
  • lamaie
  • sare
  • piper

Piure:

  • cartofi
  • unt
  • lapte
  • galbenus
  • amidon
  • sare

Cartofii se pun la fiert pentru un piure cremos. Legumele se taie cubulete marunte si se calesc in putin ulei de masline. Se adauga si unt de 65% si felii de lime (doar pulpa). Se stinge cu un strop de vermouth si se adauga si doua linguri de faina. Turnam si supa de pui si lasam la foc mic. Spre final adaugam si putin lapte si smantana de lucru (35% grasime).

Oprim focul si adaugam pestele filetat, curatat de oase si taiat cubulete, crevetii taiati si ei in bucati mai mici si midiile. Razuim si nucsoara si piper. Amestecam toata compozitia si o turnam intr-o tava ceramica adanca.

Facem un piure pufos pe care il asezam peste compozitia din tava. Deasupra razuim branza si trimitem in cuptorul preincalzit.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 4 noiembrie 2017: Galette | Fish Pie