Fabrice Giraud, chef cuisinier la restaurantul parizian Maison Blanche, detinatorul unei stele Michelin, este invitatul special al celei de-a patra editii a  Fête de la Gastronomie / Sarbatoarea gastronomiei (22 -24 septembrie, Bucuresti, Busteni).

Originar din sudul Frantei, chef Fabrice Giraud aduce soarele de pe Coasta de Azur  in fiecare dintre preparatele sale, pe care le imbogateste mereu cu noi arome descoperite in calatoriile sale prin lume. Si-a inceput cariera in restaurante de renume precum « Chantecler du Negresco» la Nisa, « Grande Cascade » din Paris sau « Hôtel de Paris » din Monaco, unde a lucrat alaturi de celebrul chef Alain Ducasse.

Am multe amintiri frumoase din perioade diferite ale vietii mele profesionale, in locuri diferite. Imi traiesc parcursul profesional ca pe o aventura. Daca ar trebui sa spun care este cea mai frumoasa amintire pe care o am, as spune ca am trait un moment special, alaturi de doi dintre colaboratorii mei apropiati, cand eram la Bruxelles, unde am primit o stea Michelin. Am terminat atunci primul nostru serviciu la masa cu 30 de farfurii la ora unu dimineata. Atunci am devenit chef”, povesteste Fabrice Giraud.

In 1999, a inceput sa lucreze la un nou restaurant « Le Pain et le Vin » din Bruxelles, care a primit rapid o stea Michelin.

Intrebat care este reteta cu care surprinde de cele mai multe ori, chef Giraud a mentionat o reteta a bunicii sale : „Este vorba de La Bohémienne  in stilul bunicii mele Angèle.  La Bohémienne  provansala este o reteta din nordul regiunii Vaucluse, pe baza de vinete si rosii”.

In ceea ce priveste sursele sale preferate de inspiratie pentru preparatele sale, chef Fabrice Giraud crede ca totul poate fi inspirational: „Totul este o sursa de inspiratie pentru mine, fie ca este vorba de o culoare, o aroma, un gust, un produs. Sunt atent la tot ceea ce ma inconjoara”.

Chef Fabrice Giraud
Cand vine vorba despre activitatea sa in bucatarie, chef Giraud marturiseste ca ingredientul sau preferat este uleiul de masline, iar in ceea ce priveste instrumentul de lucru preferat, acesta este „o lingura, pentru a gusta”.

Despre cliseele din universul restaurantelor, chef Fabrice Giraud are o opinie ferma : „Nu este o lume a stralucirii. Media si mai ales emisiunile de televiziune prezinta bucataria ca fiind ceva „la moda” , cu o latura stralucitoare, dar viata de zi cu zi dintr-o bucatarie este cu totul altceva”.

Daca ar fi sa dea un sfat unui tanar bucatar, chef-ul francez l-ar indemna sa isi faca meseria cu pasiune : „Fa-o cu toata inima sau nu o face deloc”. Deviza sa in viata: „Urmeaza-ti visul pana la capat

In cadrul evenimentului, Fabrice Giraud va pregati, joi 21 septembrie, un dineu special la restaurant Barbizon, un cocktail la hotel Mercure, vineri 22 septembrie, si un brunch la hotel Novotel, duminica, 24 septembrie.

Cea de-a patra editie a Fête de la Gastronomie / Sarbatoarea gastronomieio serie de evenimente care celebreaza gastronomia franceza, va avea loc in perioada 22-24 septembrie, fiind organizat de catre Ambasada Frantei in Romania, Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania, Institutul Francez din Romania si Business France alaturi de partenerii lor.

Chef Fabrice Giraud a fost invitat in emisiunea Sanatatea in Bucate difuzata pe 1 octombrie, de la 12.30, pe Digi24. Vezi inregistrarea emisiunii, aici. 

Sursa info: Ambasada Frantei

Sursa foto: Ambasada Frantei, www.maison-blanche.fr