Cine nu a auzit de tortul Dobos? Este un desert elegant, cu multe foi (intre 7 si 11) de pandispan, crema cu unt si o glazura generoasa de caramel.
József C. Dobos (1847-1924) a fost una dintre cele mai cunoscute personalitati maghiare in domeniul culinar, un inovator si un calator pasionat. Tot el era si proprietarul unei pravalii in Budapesta. Si nu era o pravalie obisnuita pentru vremea aceea, ci una in care se gaseau peste 60 de tipuri de branzeturi si vinuri din import, paine si prajituri.
Dobos era deschis catre lume. Calatorea adesea la expozitii internationale culinare si asa se face ca, dintr-o calatorie in Franta s-a intors cu reteta cremei cu unt. La vremea aceea prajiturile aveau doar creme fierte sau frisca, deci crema cu unt era un concept de-a dreptul revolutionar, sinonim cu luxul si eleganta.
Cum fost inventat Dobos Torte?
Cum nu existau mijloace moderne de a pastra deserturile la rece, Dobos a inventat un desert cu multe foi de pandispan, recent descoperita crema de unt si glazura groasa de caramel care asigura o conservare perfecta timp de mai multe zile. De prisos sa mai spunem ca Dobos a gasit combinatia perfecta!
Fiind la timpul sau si un excelent om de marketing, domnul Dobos a prezentat publicului creatia sa – Dobos Torte – la Expozitia Nationala din Budapesta, in 1885. Succesul a fost fulminant si tortul a devenit preferatul Imparatului Franz Joseph.
Dobos Torte a facut rapid senzatie in Europa, caci insusi creatorul lui a organizat un turneu de prezentare a desertului in toate marile capitale europene. Tortul a devenit atat de popular incat la Millennium Exposition din 1896 un intreg pavilion a fost dedicat prepararii si vanzarii lui.
József Dobos a refuzat sa divulge sau sa licentieze reteta. In schimb, a inventat o cutie din lemn in care tortul putea fi expediat fara probleme oriunde – era cunoscut ca „tortul cu reteta secreta” – asa ca Tortul Dobos putea fi savurat la comanda in toate marile capitale europene.
In 1906, cand Dobos s-a retras din activitate, a inmanat reteta Camerei de industrie a cofetarilor si patiserilor din Budapesta, pentu ca toti membrii sa o poata folosi si sa fie facuta publica.
Norocul nostru ca acum avem si noi reteta in Bacania Veche:) Nu-l facem sub forma de tort, dar e grozav de bun. Il poti comanda direct in Bacania Veche la telefon: 021 210 1222
Surse info: cakespy, europeancuisines.com, Wiki