Cand salata iti aminteste de gusturile din copilarie, faci o ciorba. Pe de alta parte, mangoldul, sau mai putin pretentios spus – sfecla, este si el atat de sanatos si de frumos colorat incat te inspira sa-l pui din ce in ce mai des in bucate.  Asadar, la Sanatatea in Bucate gatim: ciorba de salata cu afumatura si mangold cu midii.

Ciorba de salata cu afumatura

  • salata romana
  • kaiser afumat
  • ceapa verde
  • oua
  • piept de rata afumat
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • lapte
  • morcov
  • usturoi
  • chefir
  • ulei
  • marar
  • otet
  • menta
  • coriandru
  • sare

Kaiserul afumat se taie cubulete si se rumeneste usor in tigaie. Ceapa verde (partea alba) se taie si se trimite in tigaie peste kaiser. Frunzele de ceapa se taie si ele si se adauga mai tarziu in tigaie. Se condimenteaza cu boia dulce si iute. Adaugam laptele si morcov dat pe razatoarea mica. Lasam la fiert. Salata se taie fasii marunte inspre cotor si fasii mai late in partea cu frunze. Cand laptele fierbe, adaugam salata si lasam pe foc.

Intre timp pregatim o omleta. Separat, doua galbenusuri se amesteca cu chefir, marar tocat. Si facem la blender si un mujdei de usturoi verde. Pastram totul deoparte pana in momentul in care ciorba va da cateva clocote.

Cand ciorba a fiert, o luam de pe foc. Adaugam in ciorba amestecul cu galbenusuri si chefir, bucatile de omleta si o dregem cu otet si mujdei.

DSC_0695

Mangold cu midii

  • mangold
  • ulei de susan
  • frunze de mustar rosu
  • ardei rosu
  • ardei iute
  • midii
  • sos sambal
  • sos de soia
  • sare
  • lime
  • pasta de ardei
  • boabe de coriandru

Uleiul de susan se pune la incalzit intr-o tigaie. Tijele de mangold, tocate fin, se pun in ulei alaturi de bucati de usturoi si ardei kapia si ardei iute.

Se adauga midiile, sos sambal, sos de soia, coriandru boabe, sare, pasta de ardei si un strop de apa, frunze de menta si coriandru. Se lasa pe foc cateva minute sa se gateasca midiile. Frunza de mustar rosu se toaca marunt si se adauga in tigaie, apoi lime.

Frunzele de mangold se taie si ele si se pun intr-o tigaie separata. Peste ele se toarna sosul cu midii. Frunzele se vor gati de la caldura sosului.

Gasesti mangold si salata la una dintre fermele vegetale in conversie bio: Nasul RosuEcokult si Biodumbrava

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 27 mai 2017: Ciorba de salata cu afumatura | Mangold cu midii