O reteta traditionala ardeleneasca de ciorba cu galuste din ficat prinde astazi viata la Sanatatea in Bucate. Si reteta asta nu-i de ici de colo, ci dintr-o carte cu retete vechi sasesti, scrisa de doamna Aurelia Rusu. Reteta a fost reinterpretata de Chef Nico Lontras si Johnny Susala la intalnirea unde s-a nascut #newromanianfoodmanifesto, un proiect de revigorare a gastronomiei romanesti. N-am uitat nici de desert! Avem niste prune gustoase, romanesti, pe care le folosim intr-o tarta de sezon.
Tarta cu prune
- prune
- zahar
- zeama de portocale
- cuisoare
- 400 g faina
- 200 g unt
- coaja de portocala
- 2 oua
- sare
Faina si un praf de sare se framanta cu untul rece, intr-un robot de bucatarie. Consistenta trebuie sa fie ca de crumble. Adaugam ouale si coaja de portocala. Aluatul rezultat se impacheteaza intr-o folie si se da la frigider sa se raceasca.
Intr-o tigaie punem prunele fara samburi, zeama de portocale, cuisoare si putin zahar. Le lasam sa clocoteasca la foc mic pana cand se leaga.
Aluatul rece se intinde in foaie subtire. Asezam foaia de aluat intr-o tava rotunda si o presaram cu zahar. Asezam umplutura cu prune si deasupra pregatim un grilaj din aluat impletit.
Trimitem tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade pana ce se coace. Tarta se taie atunci cand s-a racit bine.
- 1 lob de ficat
- os de vita
- morcov
- patrunjel
- telina
- pastarnac
- tarhon
- 1 ou
- 3 linguri de faina
- sare
- piper
Pentru galuste, ficatul se marunteste in robot si se amesteca impreuna cu oul si faina astfel incat sa avem o compozitie pe care sa o putem modela. Galustele se formeaza cu lingura si se fierb in zeama de supa. Se fierb la foc mic, sa nu se sfarame.
Intr-un mojar pregatim un sos de tarhon pe care il vom presara in ciorba in momentul servirii.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 14 octombrie 2017: Ciorba cu galuste din ficat | Tarta cu prune