Banoffee pie sau „bananoffe” este o placinta englezeasca iar numele i se trage de la combinatia banana&toffee. Desertul aduna intr-un blat crocat de tarta banane, lapte condensat caramelizat (il poti comanda de aici) si frisca.

Combinatia asta ispititoare se pare ca a fost inventata in 1971 de Nigel Mackenzie si Ian Dowding, proprietarul si respectiv bucatarul sef de la The Hungry Monk Restaurant.

Dowding tocmai se intorsese dintr-o excursie in USA cu o reteta de desert – Blum’s Coffee Toffee Pie – pe baza de lapte condensat fiert in conserva timp de mai multe ore pana ce devenea caramel. Si acesta a fost punctul de pornire pentru ceea ce astazi cunoastem drept banoffee pie. Dupa ce au incercat mai multe variante de asociere a laptelui condensat  cu mere, portocale sau mandarine, Mackenzie a sugerat bananele.

Rezultatul a fost delicios iar desertul s-a instalat in meniul restaurantului devenind celebru in toata lumea.

Reteta a fost publicata in cartea  The Deeper Secrets of the Hungry Monk in 1974, si in 1997 in In Heaven with The Hungry Monk.

Sursa info: wiki, www.independent.co.uk