Cultura de rubarba este una cu traditie veche. Radacina era folosita in Asia inca din anul 2000 inainte de Hristos, in scop medicinal. In Europa planta-aliment devine populara in 1788 si se raspandeste peste Ocean mai tarziu, pe la 1820.

La noi, planta inca se cultiva artizanal, in special in zona Transilvaniei unde se cunoaste sub denumirile de revent, rabarbar sau rabarbura. Tot aici, sasii au lasat mostenire niste retete delicioase.

Rubarba (Rheum rhabarbarum) este o planta leguminoasa dulce, perena ce poate creste pana la 2 metri inaltime. Petiolul se foloseste primavara iar rizonii toamna – numai de la plantele ce ai cel putin 8 ani. Tulpinile se taie de la baza si de la varf, fix de acolo de unde incep frunzele. Asta pentru ca frunzele sunt bogate in acid oxalic, o substanta toxica.

Tulpina de rubarba are un gust dulce-acrisor si o culoare rozalie ce poate merge pana la roscat – violaceu. Este saraca in calorii (doar 16 Kcal la 100g) dar bogata in proteine, minerale, grasimi, fibre si carbohidrati. Prin urmare aceasta grozava planta este un excelent tonic, diuretic, laxativ, astringent, antibacterian si antiinflamator.

Cum alegi si cum pastrezi rubarba?

Atunci cand alegi tulpinile, secretul este sa te indrepti catre unele cu o culoare cat mai inchisa – sunt mai fragede si mai acrisoare.

Poti pastra tulpinile proaspete in frigider pana la sapte zile, invelite in folie alimentara sau intr-o punga de plastic. La fel de bine le poti si congela (proaspete sau fierte, intregi sau deja maruntite) ca sa-ti fie usor sa le folosesti.

Exista mai multe tipuri de rubarba folosite atat in scop medicinal cat si pentru consum, in special in tot felul de deserturi. Cele mai populare sunt compoturile, gemurile si placintele insa unii o folosesc si murata sau, intr-o varianta mai moderna, deshidratata si infuzata cu suc de capsuni.

dulceata de rubarba
Incearca o Tarta cu rubarba si fulgi de migdale

In trecut, in Marea Britanie si Suedia, copiii primeau pe post de desert o tulpina de rubarba inmuiata in zahar. Si inca se consuma asa in Finlanda, Norvegia si Islanda.

In Bacania Veche o sa gasesti compot si dulceata de rubarba, ba chiar si un gem tare gustos de rubarba cu capsuni.  

Afla si Ce sunt mosmoanele?