Napul sau topinamburul este o leguma de origine mediteraneana ce face parte din familia cruciferelor, cunoscuta si cultivata inca din antichitate si folosita atat ca aliment cat si pentru proprietatile sale curative.

Napul se cultiva pentru tuberculii alb-violeti sau galbui, ce pot fi consumati fie cruzi, fie prajiti sau fierti. Tuberculii au un gust dulceag placut si un continut bogat in minerale, vitamine si proteine, fiind minunati in regimurile detox si pentru diabetici datorita inulinei.

Leguma des utilizata in bucataria franceza si chiar considerata leguma nationala in Scotia, poate fi folosita in supe crema, piureuri sau la cuptor. Aroma napilor se impleteste minunat cu cea a pastarnacului, a morcovilor sau a cartofilor.

Bune pentru consum sunt radacinile ferme, fara pete, cu parfum dulceag. Tuberculii se pot pastra in frigider timp de cateva saptamani, insa cu timpul isi vor pierde din savoare si din proprietatile nutritive.

Frunzele de nap pot fi folosite si ele in salate, inlocuind cu succes frunzele de spanac.

In sezon (din octombrie pana in martie) puteti gasi napi aproape de Bucuresti, la ferma vegetala in conversie eco Nasul Rosu, din Prahova.

Citeste si despre Crizantema comestibila