Primavara nu e primavara daca n-ai pe masa leurda. Si daca nu te joci cu ea in fel si chip, intr-o multime de bucate usor usturoiate. Leurda a devenit deja „sfanta leurda” pentru noi, la Bacania Veche, asa ca e vremea sa-i facem si o oda scrisa. Sa ramana pentru posteritate ūüôā

Daca n-ati facut inca cunostinta cu ea, poate ati auzit de usturoiul ursului, usturoiul salbatic, aiurda, usturoita, usturoi salbatic, ai de padure sau aiu-ursului. Numai dupa cate denumiri exista iti dai seama cat de importanta e.

Leurda este ruda cu ceapa, arpagicul si prazul. Rasare (numai in Europa) prin martie-aprilie, in padurile de stejar si pin, are frunze alungite, ascutite la varf, cu gust domol de usturoi. Si e grozav de sanatoasa. Poate ca de asta e si hrana preferata a ursului brun.

Inca din vremea vechilor daci, leurda e cunoscuta pentru minunatele sale proprietati detoxifiante, avand ca beneficii curatarea arterelor, a plamanilor si a sistemului digestiv.

Primavara este o  bucurie sa gatesti cu leurda, caci planta salbatica poate fi consumata intr-o multime de moduri, fie in salate, fie in tarte sarate, omlete, humus, paste, paine cu verdeturi sau pesto de leurda (care poate insoti, de exemplu, o friptura de vita).

Noi le-am incecat pe toate si suntem fani pe veci. In 2015 i-am inventat chiar si un hastag (#weloveleurda) si i-am facut un mic festival in pravalie.

Dar pan’ om mai avea timp sa facem festivaluri, gasiti aici cateva retete extrem de simple si sanatoase, cu leurda:

Pesto de leurda 

Gnocchi cu leurda si macris

Quiche cu leurda si branza de capra

Si nu uitati: #eatlocal #eatfresh

leurda2
Sursa info: ierburi uitate.wordpress.com