Stiai ca exista crizanteme comestibile? Specia Shungiku este originara din Asia de Est si este cultivata ca planta ornamentala sau in scop medicinal – pentru tratarea durerilor de cap, de exemplu. Frunzele tinere sunt folosite ca ingredient in salate si diverse preparate culinare (pot fi gatite la abur sau adaugate in supe), mai ales pe timp de iarna si primavara.

Planta creste pana la o inaltime de 50 de centimetri si face flori micute de o culoare galbuie ce pof fi uscate si folosite in infuzii aromate. Florile sunt deseori folosite ca inlocuitor al celor de musetel, pentru calmarea durerilor de stomac.

Frunzele de crizantema comestibila sunt bogate in vitamine, magneziu, potasiu si fier, au proprietati de prevenire a diabetului zaharat, iar gustul lor este usor amarui, asemanator cu cel al rucolei sau al frunzelor de morcov.

Amareala frunzelor stimuleaza digestia si productia de bila din intestine, fiind indicata asocierea lor cu mancaruri grase.

Crizantema Shungiku este folosita in culturile ecologice, pentru a alunga daunatorii altor plante si legume.

Dealtfel, noi am facut cunostinta cu aceasta planta datorita prietenilor nostri de la Nasul Rosu, care o cultiva la ferma lor vegetala, in conversie eco, din Prahova.

Sursa info: www.theherbcottage.com, Nasul Rosu