Ciulinii de balta, cunoscuti si sub denumirea de cornaci, draci de balta, nuci de balta, coltii-dracului, fructul-dracului – in engleza: water chestnuts (castane de apa) sau water caltrop (tepi de balta) – sau stiintific Trapa natans/famTrapaceae, sunt plante plutitoare, cu tulpini subacvatice ce pot ajunge si pana la 4-5 metri, intalnite in apele dulci in Europa si Asia – aflam de pe site-ul ierburiuitate.wordpress.com.

In Romania, ciulinii de balta cresc pe canalele Deltei Dunarii. Fructele lor se coc in septembrie si sunt imprastiate in mare.

Vezi cum am gatit ciulinii de balta la Sanatatea in Bucate

In ciuda numelui si a aspectului neprietenos, ciulinii de balta sunt fructe comestibile, ba chiar extraordinar de gustoase, asemanatoare la gust si textura cu castanele. Nu degeaba ciulinii de balta au fost consumati inca din preistorie. Au un miez alb, mai mic decat cel al unei castane, dulceag la gust, bogat in amidon, proteine, calciu, fosfor, vitamina B1, B2 si C.

In trecut, in India si China ciulinii de balta erau ofrande pentru zei, fiind considerati plante cu proprietati medicinale (folositi in tratarea alcoolismului sau pentru calmarea febrei).

Ciulinii de balta pot fi consumati cruzi, fierti sau copti, transformati in piure sau faina. ierburiuitate.wordpress.com mai scrie si ca exista dovezi ca in trecut, faina de ciulini de balta era folosita frecvent in bucataria comunitatilor din Delta Dunarii pentru lipii si fierturi asemanatoare cu piureul de cartofi.

Totusi, consumul de ciulini de balta a fost deseori asociat cu vremuri de foamete, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, scrie www.fondazioneslowfood.com