Babicul si Ghiudemul sunt ca fratii vitregi.  Amandoi din familia crud-uscat, intens condimentati si tare bine afumati.

Totusi, este important a nu se confunda unul cu celalalt, intrucat diferentele sunt majore.

Ghiudemul este la origini un produs tataresc, facut dupa o reteta simpla si veche de sute de ani. Are o culoare mai inchisa, iar la baza are (in mod traditional) carne de oaie si vita. La capitolul condimente, tot in reteta traditionala, ghiudemul se distinge prin aroma intensa de chimen si nucsoara.

Ghiudem
Ghiudem (100% carne de oaie, sare, ardei iute)

Este perfect pentru a fi consumat numai dupa 21 de zile de maturare si il vei recunoaste usor dupa forma lui aplatizata – asta pentru ca pe parcursul procesului de maturare, ghiudemul se preseaza de cateva ori pe zi, manual – si, la taiere, prin aspectul compact.

Babicul este inventia sarbilor gradinari din judetul Buzau (de fapt un neam de bulgari care au venit in zona dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812)

 

babic
Babic (50% carne de porc, 50% carne de vita, sare, boia dulce, ardei iute)

Cu o consistenta lejera si o culoare rosiatica, are la baza, in reteta originala, numai pulpa de porc si vita. Deci nici pic de carne de oaie. Este afumat 10-15 zile, in functie de gustul care se doreste a fi obtinut.

Babicul poate fi servit ca antreu dar si ca ingredient in prepararea ciorbelor, a omletelor si chiar a sarmalelor.

La noi, in pravalia Bacania Veche din Barbu Vacarescu 49, gasesti si babic si ghiudem, de la furnizorul nostru din Plescoi, Buzau. Grozav de gustoase si 100% naturale.

Surse: traditionsbuzau.blogspot.ro, www.agerpres.ro