Prin 2010, cand am deschis ochii mai larg asupra mancarii, descopeream ceea ce omenirea stia demult: cele mai bune andive din lume se fac la Gheraesti, judetul Neamt.
Porneam plin de entuziasm in promovarea acestui produs #local care NU se mai cultiva si prin alte parti. Deci ar putea sa-si ia inclusiv o protectie europeana pentru acest produs UNIC, nu se intampla nimic. Ba chiar din contra…

—-

In primele zile din februarie m-am dus in Matache, piata care a consacrat in Bucuresti (mai mult decat cea din #obor) andiva de Gheraesti ca fiind un produs autentic bun. Am gasit un singur producator. Pretul? 20 – 25 – 30 lei/kilo, in functie de calitate, calibru, aspect. L-am intrebat pe domnul cu pricina daca mai cumpara lumea andive.
„- Pai nu prea… Eh, sunt si scumpe!
– Pai nu ‘mneata pui pretul?
– Ba da, dar sunt singurul de-aici cu andive. Nu s-ar merita sa vin cu ele sub pretul asta. Si-asa facem doar cateva sute de kilograme pe an!
– Pai si daca le-ai vinde mai ieftin, nu s-ar da chiar toate si poate ca ai produce mai mult? Acum 3-4 ani erau 12-14-16 lei. Acu’s aproape dublu…
– Nu stiu, eu asa le dau!
– Pai nu prea dai, ca daca erau mai ieftine, iti curatam taraba si le puneam in meniu la bistro. Asa, pune-mi si mie un kilogram din astea de 20, de pofta. Pe restul vezi mata cand le vinzi, daca le-oi vinde…”

Citeste continuarea pe tudosiei.ro